Chef Scotland Yard moet Brit zijn

Londen krijgt geen Amerikaanse politiecommissaris. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May ziet niets in de suggestie van premier David Cameron om Bill Bratton aan te stellen, de voormalige korpschef van New York en Los Angeles.

LONDEN - Volgens May zijn er genoeg binnenlandse kandidaten en is er geen reden om met de traditie te breken dat alleen Britten Scotland Yard mogen leiden.


Afgelopen juli namen politiecommissaris Paul Stephenson en zijn assistent John Yates ontslag wegens hun betrokkenheid het afluister- en corruptieschandaal van News International. Downing Street ontkent Bratton te hebben benaderd.


Tijdens het parlementaire debat over het News International-schandaal had Cameron laten doorschemeren dat hij er geen bezwaar tegen heeft dat de topfunctie naar iemand gaat die elders in de wereld successen heeft geboekt.


De premier noemde geen namen, maar doelde op Bratton, die in New York het 'kapotte-ruitenbeleid' in de praktijk had gebracht. Dat houdt in dat het bestrijden van harde criminaliteit begint bij het oplossen van de kleinste misdaden en overtredingen. Hij herhaalde dit zerotolerancebeleid in Los Angeles. Momenteel werkt de 63-jarige Bratton bij een risico-inventarisatiebedrijf.


Vanuit de Verenigde Staten had hij laten weten graag in te Londen te werken. Zijn naam was drie jaar geleden al gevallen bij de opvolging van Stephensons voorganger, Ian Blair. Het aanstellen van een buitenstaander past bij Camerons voornemen een frisse wind door het korps te laten waaien, hard nodig na alle negatieve publiciteit in de afgelopen maanden.


De ervaring van Bratton zou ook van pas komen in de Londense straten waar maandelijks tieners worden gedood in bendeoorlogen. Afgelopen week diende er nog een rechtszaak tegen zeven scholieren die in Sydenham, Zuid-Londen, voor de lol een 16-jarige jongen hadden doodgestoken.


Minister May maakte een einde aan het plan van haar partijgenoot en politieke baas om 'the Old Bill' (zowel de bijnaam van Bratton als van de Londense politie) aan te stellen door een advertentie de deur uit te doen met de mededeling dat alleen Britten mogen solliciteren. Ze kreeg de steun van de politiebond, die wees op de verschillen in cultuur, werkwijze en wetgeving. In samenspraak met de Londense burgemeester Boris Johnson zal May een keuze maken. Bij de gokkantoren is Sara Thornton favoriet. Zij zou de eerste vrouwelijke baas van Scotland Yard zijn. Een andere topkandidaat is Hugh Orde, die ervaring heeft opgedaan in Noord-Ierland.


Tevens bestaat de kans dat Londen met Mike Fuller de eerste zwarte politiecommissaris krijgt. Hij maakte naam met een project dat gericht was tegen wapenbezit binnen de zwarte gemeenschappen in Londen.


Voor assistent-politiecommissaris Yates is een opvolger gevonden in de persoon van Cressida Dick. Deze voormalige accountant was degene die op 22 juli 2005 een antiterreuroperatie leidde waarbij de onschuldige Braziliaanse elektricien Jean Charles de Menezes in een metrowagon werd doodgeschoten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden