Chef Russische landmacht staat op het punt van ontslag

MOSKOU Het hoofd van de Russische landmacht, generaal Semjonov, dreigt de laan uit te vliegen. Minister van Defensie Rodionov ontsloeg hem gisteren wegens 'bezigheden die afbreuk doen aan de eer en waardigheid' van het leger....

Van onze correspondent

Voor Semjonov zelf kwam het besluit als een donderslag bij heldere hemel. De generaal zei dat het hem onduidelijk was waarom Rodionov hem had ontslagen. Hij tekende meteen protest tegen het besluit aan bij Jeltsins adviseur voor defensiezaken, Joeri Batoerin. Deze bleek nog niet eens op de hoogte te zijn van Semjonovs ontslag.

Volgens de krant Izvestija is Semjonov in opspraak geraakt door de financiële handel en wandel van zijn vrouw, die voor de helikopterfabriek Rosvertol werkt. Net als de meeste Russische defensiebedrijven verkeert Rosvertol in ernstige financiële problemen en zit het te springen om bestellingen van het Russische leger.

Volgens andere bronnen zou Rodionov hem aan de kant willen zetten omdat hij zich verzet tegen de afslankingsplannen voor de landmacht.

De voorzitter van de defensiecommissie van het Russische parlement, generaal Lev Rochlin, verwelkomde het besluit Semjonov de laan uit te sturen. Volgens Rochlin heeft de landmachtchef de hervorming van de strijdkrachten steeds in de weg gestaan.

Semjonov werd in 1991 benoemd tot chef van de landmacht van wat toen nog de Sovjet-strijdkrachten waren. Hij volgde generaal Varennikov op, die aan de kant gezet werd wegens zijn deelname aan de mislukte coup tegen Sovjet-president Gorbatsjov.

In de Russische pers duiken herhaaldelijk verhalen op over grootscheepse corruptie binnen de legertop. Tegen enkele hoge officieren loopt een onderzoek, maar volgens medewerkers van de militaire aanklager hoort Semjonov daar niet bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.