‘Chef der chefs’ gedood

Zelfs dood boezemde hij ongekende angst in. Meer dan 500 soldaten bewaakten donderdag het lijk van de Chef der Chefs dat nog altijd op straat lag in de Avenue van de Wetgevende Macht in de stad Cuernavaca.

Van onze correspondent Cees Zoon

De avond ervoor was hij om het leven gekomen bij een spectaculair vuurgevecht tussen mariniers en zijn tientallen lijfwachten die voldoende vuurkracht hadden om het drie uur vol te houden.

Arturo Beltrán Leyva was een van de drie grootste drugscriminelen van Mexico. Zijn organisatie is alleen al de afgelopen maanden verantwoordelijk voor honderden moorden. Volgens president Calderón is een zware slag toegebracht aan ‘een van de gevaarlijkste criminele bendes van Mexico en het Amerikaanse continent’. De gecombineerde actie van leger en marine is de belangrijkste overwinning sinds Calderón drie jaar geleden de drugsoorlog begon die al 15 duizend levens heeft gekost.

Arturo Beltrán Leyva droeg bijnamen als De Dood en De Wite Laarzen. Maar het liefst had hij dat zijn mannen hem El jefe de jefes (Chef der chefs) noemden: de titel van het beroemde narcoliedje van Los Tigres del Norte, waarin zij de lotgevallen bezingen van een van zijn voorgangers, Amado Carrillo Fuentes, bijgenaamd Heer der Hemelen.

Het slot van de jacht op hem begon vrijdag. Het leger was getipt dat de Chef der chefs aanwezig was op een feest in het stadje Tepotzlán, maar toen de bestorming van de villa begon werden de soldaten ontvangen met geweervuur. Toen de rook optrok konden drie dode huurmoordenaars worden geteld; elf anderen werden gearresteerd, evenals 24 prostituees en 26 muzikanten, onder wie ‘De Koning van de Accordeon’, Ramón Ayala. Maar de chef was erin geslaagd te vluchten.

De marine ontdekte later een van de gewonde pistoleros in een ziekenhuis in Cuernavaca, waarna het spoor leidde naar een luxe wijk in die stad. Helikopters dropten mariniers op de daken van de flats en leger en marine omsingelden de hele wijk. Met zware wapens en granaten probeerden de troepen van het kartel tevergeefs door de omsingeling te breken. Na drie uur was het saldo acht doden, onder wie Arturo Beltrán Leyva zelf.

Hij zat in de top van het kartel van Sinaloa, samen met El Chapo Guzmán, de meest gezochte drugsbaas die met zijn miljardenfortuin op de lijst van het tijdschrift Forbes staat. Tot vorig jaar zijn broer Alfredo werd gearresteerd, die verraden zou zijn door El Chapo. Arturo begon daarop zijn eigen organisatie, waarop een bloedig offensief volgde tegen zijn voormalige bondgenoot. Bij zijn dood stond er een prijs op zijn hoofd van 2 miljoen dollar. Hij gold als een van meest gezochte misdadigers in de Verenigde Staten tegen wie een uitleveringsverzoek liep. Zijn organisatie was geïnfiltreerd in het OM en de ministeries van Defensie en Openbare Veiligheid.

De afgelopen weken bezaaide de organisatie van de Chef der Chefs de staten Morelos en Guerrero met in stukken gehakte lijken. Dinsdag nog werden in de stad Chilpancingo drie vuilniszakken met menselijke resten gevonden vergezeld van een boodschap van de Chef, waarin hij ‘ontvoerders’ waarschuwt en de burgerbevolking vraagt ‘niet in paniek te raken door de moorden’. Een paar dagen eerder lagen vergelijkbare zakken voor een school in die stad.

De algemene verwachting is dat het geweld zal oplaaien na de dood van Arturo Beltrán Leyva, door wraakacties van zijn broer Héctor en consorten. Tegen hen waren de 500 soldaten bedoeld die in Cuernavaca probeerden te voorkomen dat het lijk van de Chef werd ontvoerd – zij zouden het willen bijzetten in een pantheon in Sinaloa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden