Chef boeken NRC naar Letterenfonds

Pieter Steinz (48), de chef van de boekenbijlage van NRC Handelsblad, volgt Henk Pröpper op als directeur van het Nederlands Letterenfonds. Dat heeft het fonds gisteren bekendgemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER HANNEKE DE KLERCK

AMSTERDAM - Steinz begint per 1 maart volgend jaar bij het Letterenfonds, het belangrijkste stimuleringsfonds voor Nederlandse schrijvers en vertalers. Hij was, zegt hij, al enige tijd op zoek naar iets nieuws en ziet in het Letterenfonds een mogelijkheid om zijn belangrijkste liefde - de boeken - te kunnen blijven bevredigen.

De afgelopen 22 jaar werkte Steinz bij NRC Handelsblad vooral in de boekensector, als recensent en de afgelopen zes jaar als chef van de boekenbijlage. Hij publiceerde een aantal boeken, waaronder een weerslag van de succesvolle serie Lezen & cetera (Prometheus, 2003) waarin hij op een toegankelijke manier de wereldliteratuur behandelde.

Onder dezelfde titel leidt hij sinds 2004 een maandelijkse literaire talkshow in boekhandel Donner in Rotterdam. Dit jaar verscheen Macbeth heeft echt geleefd. Een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden (Nieuw Amsterdam).

Steinz heeft nog geen concrete plannen voor veranderingen - 'ik wil me eerst rustig opstellen' - maar weet wel wat het meest effectief is om de aandacht voor de Nederlandse literatuur te vergroten: een Nobelprijs voor de literatuur. 'Aan de Nobelprijs voor de Portugees José Saramago is langdurig en geduldig lobbywerk voorafgegaan. Er is niets dat een klein taalgebied zo bekend kan maken. Maar goed: ik weet niet wat op dit terrein al is geprobeerd.'

Steinz noemt het Letterenfonds een prachtig instituut, ondanks de kritiek die er soms op is, zoals deze zomer toen Nederlandse schrijvers zich presenteerden in China. 'Het is prachtig dat zo'n uitstekend functionerend subsidie- of eigenlijk liever stimuleringssysteem bestaat.'

Bevreesd dat schrijvers hem om zijn verleden als recensent van vooringenomenheid zullen betichten is hij niet. De afgelopen jaren heeft hij zich als recensent meer op non-fictie gericht, en hij ziet zichzelf ook niet als iemand die 'met een bebloed zwaard koppen staat af te hakken'. Maar vooral: 'Ik beslist niet zelf natuurlijk, dat doen de commissies.'

Jan Hoekema, voorzitter van het bestuur van het Nederlands Letterenfonds noemt Steinz, net als diens voorganger Pröpper, 'een man van en uit de letteren die een gezicht en een stem geeft aan de Nederlandse literatuur'. Pröpper is vertrokken om uitgever Robert Ammerlaan van De Bezige Bij op te volgen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden