Chef beveiligingsdienst stapt op na blijk van verziekte werksfeer

Het hoofd van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) is opgestapt. Binnen de organisatie, belast met de beveiliging van hoge ambtenaren en leden van het Koninklijk Huis, heerst grote onvrede onder het personeel, zo blijkt uit onderzoek van een extern bureau. De verziekte werksfeer is voor de DBB reden om schoon schip te maken.

Redactie
Beveiliger tijdens fotosessie van Koninklijk Huis. Beeld anp
Beveiliger tijdens fotosessie van Koninklijk Huis.Beeld anp

De (anonieme) chef heeft zijn functie 'in goed overleg' neergelegd. Hij blijft actief binnen de politie op het gebied van landelijke veiligheid.

Eerder dit jaar deden werknemers in De Telegraaf een boekje open over de bedrijfscultuur en werksfeer binnen de DBB, die onderdeel uitmaakt van de Landelijke Eenheid van de politie. Beveiligers waarschuwden destijds dat de beveiliging van het Koninklijk Huis en politici in het geding is door onder meer corruptie, misbruik van functies en onacceptabel hoge werkdruk.

Naar aanleiding van de klachten liet de DBB afgelopen maanden een onderzoek uitvoeren door een extern bureau. Woensdag publiceerde dat bureau zijn conclusies. Diens rapport bevestigt dat de samenwerking en communicatie binnen de dienst slecht verloopt. Wel blijkt het grootste deel van de klachten over integriteitsschendingen ongegrond. Een nieuwe chef moet de komende maanden ingrijpende hervormingen doorvoeren om de organisatie weer op orde te krijgen.

Eerste stap

Volgens Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid, is de actie een eerste stap 'richting herstel van vertrouwen'. 'Het opbouwen van nieuwe relaties tussen leidinggevenden en medewerkers, en medewerkers onderling is daarbij een wezenlijk onderdeel.'

Voorzitter Jan Struijs van de politievakbond NPB laat weten blij te zijn met de maatregelen die zijn verbonden aan het rapport. 'De conclusies zijn een erkenning van de problemen die collega's al jaren ervaren. Wij zijn hier al sinds 2014 mee bezig en blijven de ontwikkelingen scherp volgen.'

Een goed begin, vindt ook SP-Kamerlid Nine Kooiman (SP), maar er moet nog veel gebeuren. 'Misbruik van functies en hoge werkdruk moeten echt worden aangepakt.' Lilian Helder (PVV), die eerder al pleitte voor een reorganisatie, heeft zich eveneens geschaard achter het besluit van de DBB. 'Nu de verantwoordelijke in goed overleg is opgestapt, kan ik het hier alleen maar mee eens zijn.'

Behalve leden van het Koninklijk Huis beveiligt de DBB ook politici als Geert Wilders en buitenlandse bezoeker, waaronder staatshoofden. In toenemende mate behoren ook bedreigde opiniemakers en columnisten tot het clientèle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden