Chávez schiet eilandstaatje te hulp

Antigua en Barbuda krijgt noodkrediet van 50 miljoen.

Van onze correspondent Cees Zoon

Venezuela heeft het Caribische eilandstaatje Antigua en Barbuda een noodkrediet van 50 miljoen dollar verstrekt om de economische crisis het hoofd te bieden. Het duo-eiland werd begin dit jaar meegesleurd in de val van de Amerikaanse investeerder Allen Stanford, die een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis op zijn naam bracht.

Premier Baldwin Spencer maakte de hulp van Venezuela bekend in een tv-rede. Het grootste deel is bedoeld voor begrotingssteun van Antigua & Barbuda en wordt gegeven in de vorm van een lening tegen zachte voorwaarden. Een ander deel zou een pure schenking zijn. Volgens Baldwin stuurt president Hugo Chávez het geld zonder voorwaarden vooraf, al gaf hij geen details.

Spencer maakte zijn land, dat bestaat uit een eiland van 280 en een van 160 vierkante kilometer, pas twee maanden geleden lid van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volken van ons Amerika (ALBA). In die organisatie heeft Chávez zijn bondgenoten verzameld. Antigua & Barbuda is het derde Caribische land dat tot de ALBA behoort.

Het is ook lid van Petrocaribe, de regionale organisatie van landen aan wie Chávez tegen supervoordelige voorwaarden olie levert. Beide clubs zijn vooral onderdelen van Chávez' oliediplomatie waarmee hij zijn invloed in de regio probeert te bestendigen en een tegenwicht tegen de Verenigde Staten poogt te vormen.

Antigua & Barbuda was tot voor kort het prototype van een Caribisch belastingparadijs. De Texaan Allen Stanford, bijgenaamd ‘The Legend’, was met zijn Stanford International Bank (SIB) de belangrijkste investeerder op het eiland. Hij kreeg er zelfs een ridderorde.

Tegen Stanford loopt in de Verenigde Staten een proces waarin hij wordt beschuldigd van een megafraude van 7 miljard dollar, hoofdzakelijk in waardepapieren uitgegeven door zijn bank die het hoofdkwartier had in Antigua.

Zo'n 30 duizend beleggers, onder wie ook klanten van ING, zijn al hun geld kwijtgeraakt. Rijke Venezolanen zouden 2,5 miljard hebben ondergebracht bij de bank uit angst dat Chávez in eigen land hun tegoeden zou naasten.

De voormalige financiële toezichthouder van Antigua, Leroy King, wordt beschuldigd van het aanzetten tot de fraude, die in februari aan het licht kwam. Een groep investeerders uit de VS, Mexico. Peru, Colombia en Venezuela diende vorige maand in Houston een claim ter waarde van 24 miljard dollar in tegen de regering van Antigua & Barbuda omdat deze 'Sir' Allen Stanford behulpzaam zou zijn geweest bij het plegen van zijn megafraude.

Volgens financiële experts eisen de klagers een bedrag van 24 keer het bruto nationaal product van Antigua & Barbuda. Het staatje kan echter niet betalen omdat het tot zijn nek in de schulden zit.

‘Antigua is een soevereine staat maar kan zich niet onttrekken aan de internationale wetten’, aldus de klagers. ‘De regering was medeplichtig aan de fraude van Stanford en profiteerde er op grote schaal van.’ De Amerikaan ‘leende’ de regering tientallen miljoenen dollars. Hij mocht in ruil daarvoor de regulering van en het toezicht op het banksysteem zo goed als beheersen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden