Chávez neemt overal Naomi Campbell mee

President Venezuela Chávez is volgens media ‘smoorverliefd’ op fotomodel...

Van onze correspondent Cees Zoon

CARACAS ‘Hij is geen gorilla, maar meer een stier’, zei ze met haar brede lach toen de lokale pers haar om een kwalificatie vroeg. Eerder had ze zich laten ontvallen: ‘De man met wie ik op een dag trouw, moet oprecht zijn en een hoop energie hebben. Ik houd van sterke mannen.’ Nou, concludeerden de Venezolanen, dan is zij in Caracas aan het goede adres, want wij hebben een sterke man en die barst van de energie.

Nicolas Sarkozy is niet de enige president die een model aan de haak heeft geslagen. Zijn Venezolaanse collega Hugo Chávez, de luidruchtigste regeringsleider van het westelijk halfrond, is eveneens ten prooi gevallen aan de liefde voor een dame uit de glamourwereld. En omdat Chávez nooit iets doet zonder ophef te veroorzaken, kon het niet uitblijven dat hij viel voor een vrouw die minstens zo goed is in het uitlokken van schandalen: Naomi Campbell.

Het Britse supermodel, beroemd om haar lange benen en haar nog langere lijst van beroemde minnaars, gold jarenlang als een van de mooiste vrouwen op aarde. Maar in de nadagen van haar carrière – ze is inmiddels 37 – haalt zij vooral de publiciteit met akkefietjes waaraan politie en rechter te pas komen: drugsgebruik, het bij nacht en ontij belegeren van het huis van een ex-minnaar, het gooien van zware asbakken naar bedienend personeel.

De verhalen over de romance tussen Chávez en Campbell ontstegen de roddelbladen nu ze zijn bevestigd door Nelson Bocaranda, een journalist van de grote krant El Universal, die doorgaat voor een van de beste kenners van de handel en wandel van de president van Venezuela. Hij schreef: ‘De caudillo is smoorverliefd op het ebbenhouten meisje van de internationale jetset. Hetzelfde meisje dat haar opwachting moest maken bij elf rechtbanken in de hele wereld vanwege kleine incidenten. Hun ontmoetingen waren bepaald niet heimelijk.’

De twee ontmoetten elkaar eind oktober toen het supermodel naar Caracas kwam om de president te interviewen voor het Britse mannenblad GQ. Dat heeft Naomi ingehuurd voor vraaggesprekken met leiders uit de wereld van de internationale politiek.

Het gesprek in het Miraflores-paleis beviel zo goed dat zij het in een wat ontspannener omgeving voortzetten: ‘Ik heb een paar uur met hem zitten praten in een appartement aan zee dat een vriend hem had geleend. Hij gedroeg zich heel goed tegenover mij.’

De dagen erna nam Chávez zijn nieuwe vlam mee naar verschillende publieke bijeenkomsten. Bij een presentatie van het Nationale Instituut voor de Vrouw in het grote theater Teresa Carreño zat zij op de eerste rij uitbundig te lachen om de opmerkingen van Chávez over ‘de kracht van de vrouw’. Later omschreef zij de president als een ‘rebelse engel’. Campbell reisde hem achterna naar Frankrijk, waar Chávez president Sarkozy ontmoette, maar ‘s avonds alle afspraken annuleerde om alleen met haar te zijn.

En toen Chávez begin dit jaar naar Cuba ging, volgde zij hem opnieuw. Van haar gedroomde interview met Fidel Castro kwam echter niets terecht, want de hoogbejaarde en doodzieke communistenleider heeft geen oog meer voor mooie vrouwen.

Voor haar in het februarinummer van GQ verschenen interview ontlokte Naomi de Venezolaanse druktemaker een aantal van die uitspraken waarop hij het patent heeft en waarvan je nooit weet of hij een grap maakt of dat hij gewoon gek is. Zoals: ‘Fidel Castro is de meest gestileerde leider ter wereld. Zijn uniform is smetteloos, zijn laarzen zijn glimmend gepoetst en zijn baard is elegant.’ Of: ‘Ik mag prins Charles wel. Nu heeft hij Camila, zijn nieuwe meisje, maar die is niet zo aantrekkelijk als Diana, nietwaar?’

Chávez had Naomi niet zijn postzegelverzameling laten zien, maar wel zijn bibliotheek en zijn schilderijen, en bekende dat hij graag zingt: ‘Als ik geen president was geweest, was ik een succesvol latino-zanger geworden.’

Hugo Chávez (53) is enkele jaren geleden voor de tweede keer gescheiden. Ten bewijze dat hij niet de enige is die rare dingen roept in Venezuela, meldde zijn tweede ex-vrouw tijdens de campagne voor het referendum over de grondwetswijziging dat zij hem om politieke redenen heeft verlaten en nu tot de oppositie behoort.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden