Chávez grapt nu over hulp aan de Iraanse bom

Of het in zijn top-10 van grappen en grollen zal belanden moet ooit nog blijken, maar de laatste actie van ’s werelds enige president met clownstatus, Hugo Rafael Chávez Frías, was woensdag weer wereldnieuws. Mikpunt: de VS uiteraard, waar de Venezolaanse president inmiddels is omgedoopt tot ‘Hurricane Hugo’.

Stieven Ramdharie

‘Hoe staat het met het uranium voor Iran?’, grapte Chávez dinsdag tijdens de vergadering van zijn kabinet die in Venezuela live op televisie werd uitgezonden. De vraag was gericht aan de minister van Mijnbouw, Rodolfo Sanz, die te laat binnen kwam. Chávez tot zijn verbaasde minister: ‘'Voor de atoombom?’

Met zijn opmerking nam de volkse president de ongerustheid van de VS op de korrel. Die luidden vorige maand de noodklok over de mogelijke levering van uranium aan Iran door Venezuela. Hoewel de Venezolaanse minister van Wetenschap en Industrie, Jesse Chacón, ontkende dat Iran Venezuela zal bijstaan bij het zoeken naar uranium, bleef de verdenking toch hangen. Vooral omdat Caracas steeds inniger banden onderhoudt met Iran en hardnekkig ontkent dat de ayatollah’s bezig zijn met een atoombom.

Sanz glimlachte na het grapje van de president die zelf ambities heeft voor een civiel nucleair programma. ‘Straks gaan ze nog zeggen dat we een atoombom gaan maken’, aldus Chávez, de voormalige krotbewoner die volgens Time is uitgegroeid tot een van de 100 invloedrijkste mensen op aarde.

Kreeg hij in september op het filmfestival van Venetië al de lachers op de hand door de camera van een persfotograaf af te pakken, in juni was de Amerikaanse president Obama zijn ‘slachtoffer’. ‘Hé, Obama heeft zonet General Motors genationaliseerd’, grapte Chávez over de miljardensteun van Washington voor GM. Daarmee was Obama nu voor de socialistische president ‘kameraad Obama’. ‘Fidel, oppassen geblazen, want straks eindigen we nog aan zijn rechterzijde’, zei hij, verwijzend naar vriend Fidel Castro van Cuba.

Vorige maand kon de president het niet laten iets te zeggen over de nieuwe baard van de Spaanse koning. Het deed hem denken aan die van Castro, zei Chávez na een onderhoud in Madrid met Juan Carlos. Die had Chávez in 2007 op een top nog toegebeten ‘zijn kop te houden’. ‘Waarom hou je je kop niet?’, snauwde een lachende Chávez even later op een persconferentie naar een journalist die té veel vragen stelde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden