Chávez erkent fout met beperken stroom

Venezolaanse president moest impopulaire maatregel al na één dag intrekken...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM President Hugo Chávez van Venezuela heeft pijnlijk gezichtsverlies geleden. Hij zag zich gedwongen de rantsoenering van de stroom in hoofdstad Caracas al na een dag ongedaan te maken. De impopulaire maatregel ging woensdagochtend in en werd ‘s avonds alweer opgeschort.

De president had de maatregel genomen omdat het waterpeil achter de belangrijkste hydro-elektrische dam van het land ernstig is gedaald, als gevolg van een lange periode van droogte. Bovendien produceren enkele krachtcentrales, die worden gevoed door gas en olie, wegens onderhoud op een lager niveau.

Chávez schortte de rantsoenering op omdat volstrekt onduidelijk was welke delen van Caracas op welk tijdstip verstoken zouden blijven van stroom. De president erkende dat de maatregel ‘ongewenste gevolgen’ had. Hij noemde de opschorting een teken dat zijn regering ‘in staat is fouten te erkennen’. De minister van Elektriciteitsvoorziening is ontslagen.

Volgens de oppositie toont de gang van zaken aan dat de regering-Chávez de infrastructuur van Venezuela verwaarloost en onbesuisd te werk gaat. Om energie te sparen is ook verordonneerd dat diverse overheidsinstellingen nog slechts van 8 tot 13 uur open mogen zijn. Bedrijven en wooncomplexen hebben de opdracht gekregen hun elektriciteitsgebruik met 20 procent te verminderen, op straffe van boetes.

Dit alles heeft geleid tot het nodige gemor onder de bevolking. Veel Venezolanen begrijpen niet waarom de stroom op rantsoen moet in hun land, een van de grootste olieproducenten ter wereld.

De rantsoenering van de stroomvoorziening gaat wel door in het Venezolaanse binnenland. Of Caracas er in een later stadium ook weer aan wordt onderworpen, is niet duidelijk.

De Venezolaanse middenstand is extra ontevreden doordat Chávez ook hard optreedt tegen winkels die, naar het oordeel van de regering, met hun prijsbeleid profijt trekken van de recente devaluatie van de munt, de bolivar. Er zijn al meer dan tweehonderd zaken door de overheid gesloten, waaronder de meeste vestigingen van de Franse supermarktketen Exito.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden