Chávez dreigt VS weer eens met de oliekraan

CARACAS ‘En tegen het Imperium, want dat is de baas, wil ik zeggen: ga zo door en jullie zullen meemaken dat wij geen druppel olie meer zullen sturen naar de Verenigde Staten.’..

Cees Zoon

Hugo Chávez dreigt wederom de olieleveranties aan de VS te staken. De Venezolaanse president zal hiertoe overgaan als buitenlandse rechtbanken de tegoeden bevriezen van de staatsoliemaatschappij Pdvsa.

Volgens Exxon Mobil, het grootste olieconcern ter wereld, hebben een Amerikaanse en een Britse rechtbank activa van Pdvsa ter waarde van 1,2 miljard dollar bevroren in Engeland, de Nederlandse Antillen en de Verenigde Staten.

Exxon had hierom gevraagd in afwachting van de uitkomst van een internationale arbitragezaak waarin het concern schadevergoeding eist voor de nationalisatie van zijn belang in Venezuela vorig jaar.

President Ramírez van Pdvsa ontkent dat de rechters al een oordeel zouden hebben geveld: ‘Het is slechts een verzoek van Exxon en wij hebben recht op repliek.’

De staatsoliemaatschappij van Venezuela bezit een aandeel in twee raffinaderijen in Engeland en in een opslagfaciliteit op Bonaire. Bovendien huurt het de voormalige Shell-raffinaderij op Curacao. Hoewel de operaties niet belemmerd worden, heeft Ramirez Exxon al laten weten dat het concern ‘nooit meer’ zaken zal doen in Venezuela.

Chávez deed daar als gebruikelijk nog wat scheppen bovenop. ‘Nooit meer zullen ze ons beroven’, zei hij zondag in zijn eigen televisieshow Aló Presidente! ‘Ze zouden over onze lijken moeten gaan, de bandieten van Exxon Mobil. Het zijn imperialistische bandieten, witteboord-criminelen, omkopers van regeringen.’

Chávez verklaarde dat de juridische acties van Exxon onderdeel zijn van een campagne van de Amerikaanse regering om hem nog vóór de Amerikaanse verkiezingen ten val te brengen.

‘Maar als de economische oorlog tegen Venezuela doorgaat, zal de olieprijs tot 200 dollar per vat oplopen en zal Venezuela zich ook in de economische oorlog storten.’

De Venezolaanse president heeft de afgelopen jaren wel vaker gedreigd de oliekraan naar de VS te sluiten. Venezuela is de op drie na grootste leverancier van de VS. In 2007 stuurde de Pdvsa gemiddeld bijna een miljoen vaten per dag, onder meer naar de raffinaderij in Chalmette, die voor de helft eigendom is van Pdvsa en voor de andere helft van Exxon.

Een jaar geleden nationaliseerde Chavez de olievelden in het Orinoco-bekken, een van de grootste voorraden ter wereld. Vier grote oliemaatschappijen (het Britse BP, het Amerikaanse Chevron, het Franse Total en het Noorse Statoil) gingen akkoord met de nieuwe constructie waarin zij in gemengde bedrijven een minderheidsbelang hebben.

Alleen Exxon Mobil en Conoco Phillips weigerden. Het laatste bedrijf heeft ook een arbitrageprocedure aangespannen, maar onderhandelt over een afkoopsom. Onafhankelijke Venezolaanse analisten zeggen dat de hoogte van de claim van Exxon sterk overdreven is en dat waarde van de investeringen van het bedrijf in Venezuela hooguit 1,4 miljard dollar bedraagt.

Cees Zoon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden