Chauffeurs willen af van Amsterdamse taxi-top

Een groep van 229 dissidente taxichauffeurs heeft donderdag het gerechtshof in Amsterdam gevraagd de top van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) naar huis te sturen wegens wanbeleid....

Van onze verslaggever

In april bleek dat TCA de besteding van een kleine twee miljoen euro niet kan verantwoorden. Dit was de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof. Het geld zat in het zogeheten spaarfonds van de chauffeurs.

De onderzoekers bekritiseerden ook de ondoorzichtige structuur van de taxicentrale. Verder hekelden ze het feit dat bestuurders Dick Grijpink, Gerard ‘Bub’ van Gelderen en Hans Janmaat steeds meer macht naar zich toe hebben getrokken. De positie van de chauffeurs, die aandeelhouders in TCA zijn, is uitgehold.

‘De chauffeurs hebben alle vertrouwen in de TCA-top verloren. De enige oplossing is de hele top te vervangen’, hield advocaat Lenny Jagtenberg de rechters voor. ‘TCA moet worden teruggegeven aan de chauffeurs.’

Raadsman Honoré van Schuppen probeerde namens het TCA-bestuur het onderzoek van de Ondernemingskamer onderuit te halen. Uit accountantsonderzoek was inmiddels gebleken dat slechts zestienhonderd euro uit het spaarfonds niet verantwoord kon worden. Dat komt neer op nog geen 0,02 procent van de ruim acht miljoen die in het fonds zat. ‘Maar een kleine groep chauffeurs heeft zich tot taak gesteld keer op keer het eigen nest te bevuilen’, vond Van Schuppen.

De rechters haalden zijn argumenten onderuit. De betrokken accountant heeft verklaard dat hij bonnetjes heeft gezien die de bestedingen uit het fonds moeten onderbouwen. Of ze ook écht betrekking hebben op de uitgaven, heeft hij volgens de rechters niet onderzocht.

Cees Meester, woordvoerder van de dissidenten heeft vertrouwen in de afloop. ‘Let maar op: ons lukt wat justitie al zes jaar niet lukt’, aldus Meester. Sinds 2000 loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de TCA-top. Het drietal wordt onder meer verdacht van belastingfraude en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden