Chauffeurs GVB uiten onvrede over directie

Een aantal Amsterdamse tram- en buschauffeurs heeft een vakbond opgericht om hun onvrede te uiten over het beleid bij het openbaarvervoerbedrijf GVB. Volgens de chauffeurs voert de directie een repressief personeelsbeleid, gaat de kwaliteit van de dienstverlening achteruit en schiet het onderhoud aan materieel tekort.

ANP

‘Het gaat ons erom de directie ervan te overtuigen dat ze op de verkeerde weg zitten’, legde voorzitter Peter van Beveren van het Initiatief Personeel Openbaar Vervoer vrijdag uit. De vakbond is met vier leden gekozen in de ondernemingsraad van het GVB, die uit 21 personen bestaat.

Van Beveren: ‘De directie kijkt alleen maar naar de cijfers. Het rijtijdenschema is gewoon een fabriek: zoveel diensten, zoveel poppetjes. Als een chauffeur ziek is, wordt alleen gevraagd wanneer hij weer terugkomt en niet hoe het met die persoon gaat. Daar hebben mensen last van.’

Volgens de voorzitter kunnen de bestaande vakbonden, waaronder de AbvaKabo, niet meer genoeg voor het personeel betekenen. ‘De gevestigde orde is de laatste jaren met alles akkoord gegaan, in plaats van te onderhandelen.’

De directie van het GVB herkent zich helemaal niet in de klachten die Van Beveren schetst, zo liet een woordvoerster weten. ‘Er zijn altijd mensen die zich verzetten tegen bedrijfsveranderingen, maar onder de meerderheid van het personeel heerst een positieve stemming.’ Volgens de woordvoerster zijn de prestaties van het bedrijf de afgelopen jaren juist op alle vlakken verbeterd en investeert het GVB veel in opleiding en begeleiding van zijn chauffeurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden