Chauffeur Bin Laden is weer vrij man in Jemen

Wat is er gebeurd met Salim Ahmed Hamdan (39), de bekende Guantánamo-verdachte die precies een jaar geleden – voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog – door een Amerikaanse ‘militaire commissie’ werd veroordeeld?

Stieven Ramdharie

Vóór ‘11/9’ reed deze eenvoudige Jemeniet zijn beruchte baas, Osama bin Laden, van trainingskamp naar trainingskamp rond Kandahar. Voor zo’n 200 dollar per maand.

Op ‘11/9’ zag hij de blijdschap op het gezicht van de Al Qaida-leider na het bericht dat zo’n drieduizend Amerikanen waren gedood bij de aanslagen. Bin Laden was bijzonder ‘gelukkig’ want hij was stomverbaasd dat zijn mensen zoveel doden hadden veroorzaakt in de VS.

Direct na 11 september 2001 reed Hamdan, tot begin oktober, Bin Laden van onderduikadres naar onderduikadres om de grote Amerikaanse jacht op ‘OBL’ te frustreren.

Rondrijden
Nu, na 7 jaar gevangenschap in Guantánamo Bay, doet Salim Hamdan (39) weer waar hij zo goed in is: mensen rondrijden. Dit keer als taxichauffeur. En in alle vrijheid in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, zo blijkt uit het enige interview dat de persoonlijke chauffeur en bodyguard van Bin laden in acht jaar heeft gegeven.

Zo’n negen maanden nadat de VS hem overdroegen aan de Jemenitische autoriteiten om het laatste restje van zijn straf uit te zitten, is Hamdan weer bij zijn gezin (dochter Selma had hij nooit gezien) maar heeft hij moeite om rond te komen. ‘Het is Hamdan dit, Hamdan dat, het is de hele tijd Hamdan’, zegt hij in de Canadese krant Toronto Star over zijn weigering om over Bin Laden te praten en zijn wens uit de publiciteit te willen blijven.

Het is moeilijk voor te stellen dat deze huisvader die op de bank speelt met zijn kinderen, ook de man is die de militaire berechting van de Guantánamo-verdachten frustreerde met zijn juridische procedures. In 2006 wist het juridische team van Hamdan, overigens ook militairen, een bom te leggen onder de omstreden berechting toen het Hooggerechtshof de procedure hekelde en onderuit haalde.

Veroordeeld
Twee jaar later werd Hamdan, die claimde geen lid te zijn van Al Qaida en niets te weten van de planning van terreuracties, alsnog veroordeeld wegens het ‘steunen van terrorisme’. Van de belangrijkste aanklacht, samenzwering, werd hij tot grote teleurstelling van het Witte Huis, echter vrijgesproken. In november vorig jaar werd Hamdan, geketend, in een militair toestel gestopt en overgebracht naar Jemen om het laatste deel van zijn straf daar uit te zitten.

Alleen, hoe veilig is Hamdan, die de VS heeft geholpen bij de zoektocht naar Bin laden, eigenlijk in Jemen? ‘Luister, jongens’, zei hij vorig jaar tegen zijn advocaten. ‘Halen jullie mij uit Guantánamo, dan zorg ik wel voor Jemen.’ Tot zijn grote geluk, zegt hij nu in de Toronto Star, is hij nog niet herkend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden