Review

Château Neercanne is toe aan een nieuwe freule

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Château Neercanne in Maastricht.

Restaurant Château Neercanne in Maastricht Beeld Els Zweerink
Restaurant Château Neercanne in MaastrichtBeeld Els Zweerink

Waarom zijn we in Maastricht?

Traditiegetrouw beginnen we het nieuwe jaar met een verse Michelinster. Maar hé, waarom moet het altijd nieuw zijn? Wat is er mis met oud? Château Neercanne staat al 60 jaar in de Michelingids, waarvan 57 met een ster. Een Nederlands record.

Château: is het echt een kasteel?

Wat dacht je. Onder Maastricht, nog nét voor de grens met België, verrijst uit de helling van het Jekerdal een heus 17de-eeuws barokkasteel dat alles heeft wat je ervan mag verwachten: oprijlaan met knerpend grind, binnenplaats met terras en een imposante borstwering vanwaar je schitterend uitzicht hebt over het dal. Als het licht is.

We nuttigen het aperitief met champagne in de catacomben van een bij het kasteel horende mergelgrot die is ingericht als wijnkelder annex partygrot. Daarna worden we naar de eetzaal genood, waar de geest van het verleden rondwaart tussen de glazen kroonluchters, de met donker linnen bespannen wanden, de doorleefde parketvloer en de houten zetels met een kroontje in de rugleuning. De serveersters hebben witte uniformjasjes met zwarte tressen, de mannen lopen keurig in het pak.

De cijfers:

Kosten: Vijgangenmenu €79

Eten 6,5
Bediening 7
Entourage 8,5
Prijs-kwaliteit 6,5

Het menu:
Gemarineerde makreel met sint-jakobsschelp en king krab - rogvleugel met kreeft, aardpeer en lavas - langoustine met gelakte zwezerik in saus van champignons - kalfswang met herfsttruffel - chocolade met banaan en kalamansi.

Château Neercanne
Cannerweg 800
6231 ND Maastricht
043-3251359
oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne

Klassiek zoals klassiek bedoeld is

De sfeer van weleer, de licht belegen grandeur, het gevoel dat je in een tijdmachine stapt als je de krakende trap oploopt naar de wc waar je tussen de hellebaarden staat: dat is uniek.

En het eten?

Vol verwachting klopt ons hart als we het vijfgangen 'Prestige'-menu laten aanrukken. Maar daar spat de magie van vroeger uit elkaar op het heden. Dat brengt ons een voorgerecht van lusteloos smakende rauwe makreel met king krab die met veel room is aangemaakt tot een veredelde Johmasalade. Een sausje van komkommer drijft er doelloos omheen. Daarna eten we een mootje rogvleugel met stukjes kreeft, aardpeer en lavas. Keurig, al hadden de doffe zoete en zoute smaken wel een fris contrast kunnen gebruiken.

Gang drie is een knaap van een langoustine met kauwgombalachtige dobbelsteentjes zwezerik, peultjes (in de winter!) en gegrilde paddestoel in een jus van grotchampignons en Japanse sambai (azijn getrokken met ossenstaart). De saus is nog het beste van het bord: vol, vlezig en licht zuur. De rest hangt als los zand aan elkaar.

Pfff: dat valt niet mee

Gelukkig hebben we het klapstuk van de avond nog tegoed: kalfswang met (herfst)truffel, een kenmerkend gerecht van de chef dat al 25 jaar op de kaart staat. En in die tijd niet is veranderd, wat meteen het probleem aangeeft: een kwarteeuw geleden kwam je hier als sterrentent nog wel mee weg, nu is het hoogstens een verdienstelijk brasseriegerecht. Niets tegen de klassieke keuken, die kan prachtig zijn; maar dit is ronduit saai en ouderwets. Het dessert van chocolade met ijs en banaan komt uit dezelfde houtstapel: afgezaagd.

Tja, wat moeten we hier nou mee?

Château Neercanne doet ons denken aan een oude freule die in haar hoogtijdagen de harten van de mannen op hol deed slaan, maar inmiddels moe en der dagen zat tegen het fornuis aanleunt. De ster dankt ze aan haar glorierijke verleden, niet aan haar huidige kookkunst. Het kasteel is toe aan een nieuwe freule.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden