Chatbox-liefde van Shevaun en Tony is al weer voorbij

Helaas voor de Britse media is de grote zomertragedie al weer voorbij . Gisteren is de 12-jarige Shevaun Peddington uit Wigan veilig thuisgekomen...

Van onze correspondent Peter de Waard

Verdwenen kinderen vullen in Groot-Brittannië halve tv-journaals en complete kranten. De tragische dood van Sarah Payne - een 8-jarig meisje dat drie jaar geleden door een pedofiel werd vermoord - heeft een media-campagne in gang gezet en geleid tot een massale angstpsychose onder ouders.

De regering heeft ingrijpende maatregelen genomen - een verscherping van de wetgeving op seksueel misbruik - en de politie heeft vergaande bevoegdheden gekregen . Indien kinderen als vermist worden opgegeven, kan worden ingebroken op tv-programma's. Vorige week werd zo een 6-jarig meisje in Brighton opgespoord dat overigens gewoon bij de buren was.

De vermeende ontvoering van Shevaun Peddington kon hiermee echter niet worden voorkomen. De Amerikaan - de ex-marinier en Afghanistan-veteraan Tony Studabaker -, met wie ze via het internet had afgesproken, reisde vrijdagavond vanuit Detroit via Amsterdam naar Manchester, waar hij zaterdagmorgen het meisje oppikte. Ze vlogen door naar Parijs en verdwenen . De vermeende kidnap leidde zelfs tot nieuwe spanningen in de al niet bijster goede Frans-Britse relaties. De politie in Parijs ontkende maandag dat het stel ooit was aangekomen. Later meldde de Franse politie dat Shevaun weer zou zijn teruggevlogen naar Liverpool. Britse media beschuldigden de 'feestende' gendarmerie op de nationale feestdag 14 juli de kluts te zijn kwijtgeraakt.

Dinsdag belde zowel Studabaker als Shevaun naar huis. De Amerikaan zei niets kwaads in de zin te hebben. Het meisje meldde haar ouders dat ze het 'goed maakte'. Studabaker werd gisteren gearresteerd in Frankfurt. Shevaun reisde op dat moment terug naar haar ouders. Shevaun mankeert volgens de politie niets . Studabaker zou in het verleden zijn beschuldigd van misbruik van kinderen in de VS en zou volgens Britse televisiestations ook kinderporno van het internet hebben gedownload. De Britse politie heeft om uitlevering van Studabaker gevraagd.

De populaire televisiepresentatrice Carol Vorderman waarschuwde gisteravond voor de mogelijkheden die internet schept voor pedofielen om contacten te leggen met kinderen. Ouders is te verstaan gegeven de pc's uit slaap- en studeerkamers te verhuizen naar de woonkamer, zodat ze hun kinderen beter in de gaten kunnen houden. Daarnaast is kinderen zelf op het hart gedrukt geen adressen via het internet uit te wisselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden