Nieuws

Chatbot Bard geeft verkeerd antwoord en de aandelenkoers van Google zakt in

De presentatie van Googles chatbot Bard is uitgelopen op een mislukking. Nota bene in een reclamefilmpje van Google zelf ging hij de fout in. Pardoes zakte de aandelenkoers in met bijna 8 procent.

Niels Waarlo en Laurens Verhagen
Het Amerikaanse hoofdkwartier van Google in Mountain View, Californïe. Beeld AFP
Het Amerikaanse hoofdkwartier van Google in Mountain View, Californïe.Beeld AFP

De nieuwe chatbot Bard is Googles antwoord op ChatGPT, de chatbot die vorig jaar veel indruk maakte met zijn opvallend overtuigend ogende antwoorden. Microsoft wil de software achter ChatGPT toepassen in zijn zoekmachine Bing, zodat vragenstellers meteen een duidelijk geformuleerd antwoord krijgen voorgeschoteld in plaats van een reeks links naar websites. Google kon niet achterblijven en heeft ook een dergelijk tekstprogramma gebouwd.

Alleen ging de presentatie aan het grote publiek woensdag niet helemaal goed. ‘Over welke nieuwe ontdekkingen van de James Webb-ruimtetelescoop kan ik mijn 9-jarige vertellen?’, was een van de vragen. Bard kwam hierop met een verkeerd antwoord: de chatbot stelde dat de telescoop de allereerste foto’s heeft gemaakt van een planeet buiten het zonnestelsel. Dat klopt niet: dit was de European Southern Observatory’s Very Large Telescope (VLT).

De foutgevoeligheid van dit soort chatbots is een hardnekkig probleem dat niet alleen bij de software van Google speelt. Programma’s als Bard en ChatGPT genereren teksten door te berekenen welke woorden met de hoogste mate van waarschijnlijkheid achter elkaar passen. Dit baseren ze op tekstuele verbanden die ze hebben gevonden in kolossale hoeveelheden door mensen geschreven artikelen, webpagina’s, boeken en noem maar op. De informatie die ze hierdoor oplepelen is vaak correct, maar lang niet altijd: van werkelijk tekstbegrip is geen sprake.

Duikvlucht op Wall Street

Beleggers bleken na de presentatie niet zo onder de indruk van Bard – dat in de toekomst onderdeel moet worden van de zoekmachine – als Google waarschijnlijk had gehoopt. Alphabet, het moederbedrijf achter Google, leed fors koersverlies op Wall Street.

Beleggers hebben zorgen over de toekomst van de zoekmachine in de opgelaaide strijd met zoekmachine Bing, van Microsoft. Dat bedrijf onthulde dinsdag zijn nieuwe versie van Bing, waarin gebruik wordt gemaakt van de kunstmatige intelligentie waarmee ook ChatGPT werkt. Deze plannen werden na de onthulling juist met enthousiasme ontvangen door beleggers. Amerikaanse media meldden eind vorig jaar al dat het bij Google zelfs ‘code rood’ zou zijn omdat ChatGPT zo natuurlijk en helder kan formuleren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden