Charme

In zijn reactie op Henk de Weerd en de zinloosheid van het bestaan (U-pagina, 5 augustus) gebruikt Hendrik Kaptein formuleringen als 'Wie geen zin heeft in het leven denkt dat het leven zinloos is' en 'anders vallen wij in de bodemloze put van zinloosheid'....

LEIDEN Co Vrins

Alsof het erg is iets zinloos te vinden. De charme van het bestaan zit juist in de zinloosheid ervan. Verzin jouw zin! En maak die zin dan niet universeel, omdat je bang bent dat je levensopvattingen niet belangrijk genoeg zijn in andermans ogen en je er niet genoeg macht aan ontleent. Zo zijn helaas in de loop der tijd al te veel godsdiensten, overtuigingen en goeroes ontstaan.

Ga met geestverwanten naar voetbal kijken, iets zinlozers dan voetbal kun je haast niet verzinnen. Maar miljoenen mensen hebben er een zinvolle tijds-(dus levens-)besteding aan. De Weerd heeft groot gelijk als hij stelt dat we in de vicieuze cirkel van werk en consumptie terecht zijn gekomen, hij noemt het vluchten. Niets zo gemakkelijk als een zinloos bestaan te verzinnen. Zelfs een vlucht is een zin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden