Charmeoffensief voor Chinezen

Een grote groep Chinese topmanagers werd vrijdag warm onthaald in Amsterdam, in de hoop ze te verleiden tot investeringen in ons land. Vandaag staat de Zaanse Schans op het programma.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAAP STAM

AMSTERDAM - Nooit eerder kwamen zoveel Chinese bedrijven bij elkaar die overwegen te investeren in Nederland of er een vestiging willen openen. Amsterdam bereidde vrijdag topmanagers van 35 Chinese ondernemingen een warm onthaal.

Op zijn bezoek aan China vorig jaar kreeg burgemeester Eberhard van der Laan van de bestuursvoorzitter van China's grootste bank te horen dat hij met 400 bedrijven naar Amsterdam wilde komen om te bezien of Nederland een goede springplank is naar Europa. Indachtig de Chinese wijsheid: de man die een berg verzet, begint met het wegdragen van kleine steentjes, wierp Van der Laan voorzichtig tegen dat 40 hem om te beginnen beter hanteerbaar leek. Het werden er 35.

In het statige hotel The Grand heerst de ambiance van een internationale topconferentie. Geschaard rond tafels met damasten lakens en standaards met vlaggetjes van de twee landen luisteren de ondernemers naar de prijzende woorden van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en burgemeester Van der Laan. Hun toespraken worden simultaan vertaald.

'Wij willen op hun netvlies staan. Ze moeten weten dat dit de plek is voor hun Europese hoofdkantoor en dat wij klaar staan hen op weg te helpen', zegt de man die de top heeft voorbereid.

In de deuropening staat een vrouw van een bureau dat Nederlandse ondernemers wegwijs maakt in China. 'Misschien kan ik een paar Chinezen linken.' In de middag is daar alle gelegenheid toe, als de Chinezen speeddaten met Nederlandse bedrijven. Ze hebben de naam snelle beslissers te zijn.

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) voert de Chinese delegatie aan. China's grootste bank wil de handel tussen Chinese bedrijven en Europa financieren en Chinese bedrijven bijstaan bij hun landing in Europa.

ICBC is een bank van duizelingwekkende getallen: 4,3 miljoen zakelijke klanten, 290 miljoen particuliere rekeninghouders, 18.000 filialen, 409.000 werknemers. De grootste kredietverstrekker in China boekte vorig jaar een nettowinst van 25 miljard euro.

De persconferentie die burgemeester Van der Laan na de inleidende toespraken geeft, ademt een gemoedelijke sfeer. Acht Chinese journalisten maken het hem niet moeilijk. Na afloop willen ze een voor een met de burgemeester op de foto. Die schikt zijn ambtsketen, slaat joviaal een arm om de schouder en zegt dat het hem een genoegen is.

De enige kritische vraag komt van Nederlandse zijde en gaat over de rechten van werknemers in Chinese bedrijven. Die pareert Van der Laan handig met zijn observatie dat de ICBC heel wat ethischer opereert dan menig westerse bank.

Vandaag bezoeken de Chinezen het Nederland dat ze al kennen van de plaatjes: de Zaanse Schans, de Amsterdamse grachten en De Nachtwacht in het Rijksmuseum. Vooral de Nederlandse meesterschilders mogen zich verheugen in hun belangstelling. Een boekje met op de kaft het zelfportret van Van Gogh, werd Van der Laan vorig jaar in China bijkans door zijn gastheren uit de handen gerukt.

De spelers van Ajax genieten een soortgelijke populariteit. Dat bemerkte toenmalig Ajaxvoorzitter John Jaakke tijdens een vorige handelsmissie. De Chinese gastheren hadden vooral oog voor het Ajaxshirt met handtekeningen van de Ajacieden. Burgemeester Job Cohen stond er met zijn officiële cadeau een beetje beteuterd bij.

Chinese investeringen vallen nu nog tegen

De Chinese investeringen in Nederland kunnen een oppepper gebruiken. Afgezet tegen de stormachtige groei van de Chinese economie, vallen ze een beetje tegen: 43 miljoen euro in 2011, minder dan in de jaren daarvoor.

De Amsterdamse regio herbergt 76 Chinese bedrijven; in heel Nederland zijn er 332. Chinese ondernemingen kiezen voor Nederland vanwege de gunstige belastingvoorwaarden, de beheersing van het Engels door Nederlanders en de nabijheid van Schiphol en de Rotterdamse haven.

Nederland is Europese koploper als vestigingsplaats van Chinese verkoopafdelingen, holdings en hoofdkantoren. De Chinese maakindustrie kiest eerder voor Scandinavië, Duitsland of Oost-Europa. Chinese investeringen in de financiële sector komen vooral terecht in het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Frankrijk.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden