Charmeoffensief van opponent Sepp Blatter

Gewiekst, diplomatiek en quasi openhartig. Zo liet Jérôme Champagne zich kennen in Den Haag. Hij is verkiesbaar als opvolger van FIFA-voorzittter Blatter.

DEN HAAG - Een notoire criticus van de wereldvoetbalbond FIFA omschreef de Fransman Jérôme Champagne eens als de kerel die de omstreden FIFA-voorzitter Sepp Blatter betrouwbaar deed overkomen.


Champagne haalde de opmerking terloops aan tijdens zijn bezoek aan het Asser Instituut in Den Haag, waar hij zijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap maandag toelichtte. Het was een tekenend moment van de gewiekste diplomaat. Hij zette zich met een kwinkslag af tegen zijn voormalige baas en liet tegelijkertijd weten dat hij de kennis en vaardigheden heeft om de veelbekritiseerde bond te hervormen.


De 56-jarige Fransman, die tussen 1999 en 2010 prominente posities bekleedde bij de voetbalfederatie, is sinds januari op verkiezingstournee. Hij is vooralsnog de enige kandidaat om Blatter op te volgen bij verkiezing van mei 2015, al heeft de preses laten doorschemeren dat hij zijn 16 jaar durende bewind wil voortzetten. De FIFA telt 209 stemgerechtigde federaties.


Champagne weet dat de kans klein is dat hij de hoogste voetbalbaas zal worden. Tot nu toe financiert hij zijn campagne met zijn eigen spaargeld: 30.000 euro heeft hij naar eigen zeggen al geïnvesteerd in reizen, een website en maandelijkse nieuwsbrieven. Hij is in gesprek met mogelijke geldschieters. Mochten die zich aandienen, zo bezwoer hij uit eigen beweging, dan zal hij daar melding van maken.


In Den Haag liet de Fransman zich kennen als een charmante spraakwaterval. Hij leek de kunst van het campagnevoeren te hebben afgekeken van Amerikaanse politici en maakt geen geheim van zijn belangrijkste supporter: Pelé.


Hij doorspekte zijn betogen over beleid met persoonlijke anekdotes: over zijn kinderen (zijn 13-jarige dochter is tegen zijn kandidatuur), zijn standplaatsen als Frans diplomaat (Brazilië, Oman, Cuba) en zijn oprechte interesse voor voetbal.


Ook wekte hij met gedetailleerde antwoorden de suggestie van volledige openheid, terwijl hij zich soms van wollige praat bediende om omstreden kwesties te vermijden.


Om mee te mogen doen aan de FIFA-verkiezing moet de kandidaat-voorzitter de steun hebben van vijf landen. Welke dat zijn zegt Champagne niet, uit angst dat die landen onder druk worden gezet om hun steun in te trekken. Met de machtspolitiek van de FIFA is hij bekend sinds hij in 2010 werd weggewerkt, naar eigen zeggen omdat hij twee machtige mannen dwars- zat: UEFA-voorzitter Michel Platini en Mohammed Bin Hamman, de bouwmagnaat achter de WK-bid van Qatar.


Champagne vindt dat de FIFA democratischer en transparanter moet worden. 'Als het inkomen van de Nederlandse koning openbaar is, waarom dan niet van de FIFA-bestuurders?' Hij wil dat de macht verschuift van regionale koepelfederaties, zoals de UEFA, naar de landelijk voetbalfederaties. Hij streeft ernaar het 'ijzeren gordijn' tussen rijke en arme voetballanden en -clubs af te breken. De Champions League noemde hij een 'machine van ongelijkheid' door de scheve verdeling van de opbrengsten.


Om duidelijk te maken dat de financiële ongelijkheid een tijdbom is, haalde hij de paus, de Amerikaanse president Obama en de Franse econoom Thomas Piketty aan. De rijken worden rijker, de armen zijn afhankelijk van de FIFA-subsidies.


Champagne vindt het onjuist dat Nederlandse clubs opleidingsinstituten zijn geworden voor het eliteclubje dat de dienst uitmaakt in de Champions League. En dat rijke Spaanse clubs wegkomen met enorme schulden, terwijl kleine clubs uit het Oost-Europa ervoor worden bestraft.


Hij sprak de vrees uit dat 'alleen dictaturen' het WK voetbal nog willen organiseren als de torenhoge kosten van dat mega-evenement niet omlaag worden gebracht. In Brazilië is veel gedemonstreerd tegen geldverkwisting.


Champagne hoopt ook de geloofwaardigheid van de FIFA te herstellen, aangetast als die is door allerlei schandalen en dubieuze beslissingen. Of dat slechte imago helemaal terecht is, durft Champagne te betwisten. Hij meent dat de FIFA vaak de schuld krijgt van fouten die elders worden gemaakt. Brazilië had voor de WK met acht stadions kunnen volstaan, maar bouwde er twaalf. 'Misschien had de FIFA duidelijker moeten zeggen: dit is niet onze wens, maar die van Brazilië.'


Hij verdedigde ook de 1,4 miljard dollar (1 miljard euro) aan financiële reserves waarover de FIFA beschikt, een enorm bedrag voor een instelling die als 'non-profit' te boek staat. Hij bezwoer dat het geld noodzakelijk is als financiële reserve. Sinds de aanslagen van 11 september is het onmogelijk het WK voetbal te verzekeren, terwijl rechthebbende tv-maatschappijen in het geval van problemen financiële genoegdoening eisen.


Dat dergelijke nuances in de beeldvorming over FIFA vaak verloren gaan, beseft Champagne. 'Zoals de Amerikanen zeggen: perceptie is werkelijkheid. En de werkelijkheid is dat ons imago slecht is.' Hij weet dat hij hard aan een omslag zal moeten werken als hij het schopt tot voorzitter, al zal niet alle verandering van hem kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden