Charmeoffensief naar eigen volk

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un doorbreekt het patroon van zijn vader en grootvader. Zijn onderdanen worden getrakteerd op een menselijker heerser.

AMSTERDAM - De introductie van Ri Sol-ju als first lady van het geïsoleerde Noord-Korea geeft leider Kim Jong-un een menselijker imago. Het jonge staatshoofd zet in veel opzichten een andere koers in dan zijn vader Kim Jong-il en zijn grootvader Kim Il-sung. Hij lijkt bezig met een onverhuld charme-offensief naar de Noord-Koreaanse bevolking.

Sinds Noord-Koreaanse staatmedia vorige week officieel hebben bevestigd dat Kim Jong-un een vrouw heeft, sijpelen de details over deze mysterieuze vrouw langzaam door in de media. Zangeres Ri Sol-ju is volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst geboren in 1989. In 2009 trouwde ze met Kim, die toen nog niet officieel aangewezen was als zijn vaders opvolger. Waarschijnlijk heeft het echtpaar een kind.

Op YouTube is Ri te vinden met verantwoorde patriottistische koren als 'Voetstappen van soldaten'. In 2005 bezocht ze Zuid-Korea tijdens een atletiekwedstrijd en zong een liedje voor de deelnemende Noord-Koreanen, zo melden Zuid-Koreaanse persbureaus. Dat zij toestemming kreeg om te reizen, toont aan dat haar familie, waarschijnlijk na een grondige screening, wordt vertrouwd door het regime.

Op foto's draagt Ri glamoureuze pakjes, gemaakt van dure stoffen. Dit is opvallend, want Noord-Koreaanse vrouwen waren eerder alleen te zien in sobere arbeiderskleding.

Dit is vrijwel alles wat bekend is over de jonge eega van Kim, maar in vergelijking met de vrouwen van Kim Jong-il is het verrassend. Kim Jong-il hield zijn privéleven uit de media. Volgens gevluchte Noord-Koreanen wist bijna niemand wie zijn vrouw was (hij trouwde driemaal).

Eerder dit jaar was op Noord-Koreaanse televisie te zien dat de leider een concert bijwoonde van Disney-figuren, die ooit in de ban waren gedaan als iconen van verdorven westerse politiek. Een van zijn eerste besluiten na de dood van zijn vader was het ontslag van chefstaf Ri Yong-ho, waardoor hij de machtige positie van het leger heeft verzwakt. Bovendien heeft hij het leger een aantal financiële voordeeltjes ontzegd.

Vrijdag ontbood Kim een Chinese delegatie van diplomaten. Op de bijeenkomst zei hij dat de Noord-Koreaanse regering onder zijn leiding zal inzetten op economische groei. Welke maatregelen hij precies zal nemen, is niet bekend.

Hervormingen zijn hard nodig in het gesloten land. De 24 miljoen inwoners zijn arm en kwetsbaar voor rampen. 84.000 burgers zijn verdreven uit hun huizen door zware regenval en een tyfoon. De overstromingen zijn volgens waarnemers een gevolg van de wijdverspreide ontbossing. De bevolking bestaat vooral uit arme boeren.

De buitenwereld is steeds moeilijker af te schermen voor de jeugd. Door internet maakt de nieuwe generatie kennis met westerse cultuur. Zuid-Koreaanse televisie is er ook populair.

Ondanks de hernieuwde openheid en betere diplomatieke betrekkingen blijft Noord-Korea echter een van de strengste politiestaten. Volgens overlopers zijn de strafkampen nog in werking, waar volgens getuigen regelmatig martelingen plaatsvinden. Onder de huidige Kim wordt de grens met China beter gecontroleerd dan ooit, om overlopers binnen te houden. De nieuwe leider lijkt niet van zins het nucleaire beleid aan te passen.

Noord-Korea heeft de VN gevraagd om noodhulp na de overstromingen die grote delen van het land hebben getroffen. Volgens staatsmedia zijn zeker 119 personen gestorven en tienduizenden inwoners dakloos geworden. Door schade aan de infrastructuur en landbouwgrond is er een ernstig voedseltekort ontstaan.

Pyongyang vraagt hulp

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden