Charme-offensief uit VS werkt niet bij Poetin

President Vladimir Poetin toonde zich niet erg onder de indruk van het charme-offensief waarmee de VS Rusland proberen over te halen akkoord te gaan met de plaatsing van een raketschild....

Rusland beschouwt het anti-raketverdrag uit 1972, dat de bouw van een raketschild verbiedt, als 'de hoeksteen van de internationale stabiliteit'. De afgelopen maanden heeft Poetin laten doorschemeren dat Rusland bereid is tot een aanpassing van het verdrag, maar alleen op voorwaarde dat de Verenigde Staten flink in hun kernwapenarsenaal snijden.

De Amerikanen betogen dat het anti-raketverdrag een Koude Oorlogs-relikwie is, dat zichzelf heeft overleefd. Rumsfeld bevestigde in Moskou nog eens dat de VS van plan zijn het verdrag 'binnen maanden, niet jaren' op te zeggen. De VS willen het vervangen door 'een strategisch raamwerk', dat naast de plaatsing van een raketschild ook de vermindering van het aantal kernwapens omvat.

Poetin wil eerst harde gegevens over het raketschild en over de vermindering van het aantal kernwapens. Hoewel het Pentagon 'een dossier zo dik als een telefoonboek' heeft overhandigd, klagen Russische militaire experts over de vaagheid van de Amerikaanse plannen. 'Onze collega's hebben geen duidelijk idee over de toekomstige strategische stabiliteit en de internationale veiligheid', verklaarde een van hen tegen het persbureau Interfax.

De Amerikaanse en Russische president spraken bij hun ontmoetingen in Ljubljana en Genua eerder dit jaar af om verder te praten over de strategische betrekkingen. Maar de kans op een doorbraak lijkt nog altijd klein.

Rumsfeld is de derde Amerikaanse topfunctionaris die in korte tijd naar Moskou komt, na nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Met voorstellen op economisch, politiek en militair gebied hopen ze de betrekkingen met Rusland een modernere vorm te geven.

Rumsfeld - een van de grootste pleitbezorgers van de son of star wars - gaf in het vliegtuig op weg naar Rusland toe dat het een zaak van de lange adem is. 'Het is geen gemakkelijke weg. Maar ik zou er niet raar van opkijken als de Russen over tien jaar grote fans van het raketschild blijken te zijn.'

Rumsfeld zei dat de VS bereid zijn 'een flink eind te gaan' met het terugbrengen van het aantal kernwapens. Het Pentagon wil hoe dan ook volgend jaar alle intercontinentale MX-raketten uit dienst nemen. Maar een uitgebreidere analyse van het Amerikaanse kernwapenarsenaal komt pas aan het eind van dit jaar klaar.

De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, houdt vast aan het Russische dreigement meer kernkoppen op de bestaande intercontinentale raketten te installeren als de VS het anti-raketverdrag opzeggen. 'Kon zijn Amerikaanse collega hem ervan overtuigen dat de beide landen na het eind de Koude Oorlog geen kernwapenverdragen meer nodig hebben?', wilden journalisten na afloop van de besprekingen weten. 'Ik ben bang van niet', antwoordde Ivanov ironisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden