Column

Charmante Abdelhak 'Appie' Nouri brengt hoop

De wedstrijd in de Champions League van PSV tegen AC Milan, bijna elf jaar geleden in Eindhoven, was om twee redenen bijzonder. PSV won met 1-0 en twee Utrechtse jongens van 17 en 19 excelleerden.

Abdelhak 'Appie' Nouri, charmant talent van Ajax. Beeld anp
Abdelhak 'Appie' Nouri, charmant talent van Ajax.Beeld anp

Dat waren Ismaïl Aissati en Ibrahim Afellay. Op het middenveld hielden ze zich staande tegen - hier wordt het bijna ongeloofwaardig - Kaká, Gattuso, Pirlo en Seedorf. Sterren waren geboren en de superlatieven vlogen in het rond. Een van hun medespelers, Phillip Cocu voorspelde een gouden toekomst voor het duo.

Iedereen werd blij van het onbeholpen interviewtje dat ze na de overwinning aan de NOS gaven. De twee jongens voelden zich zichtbaar ongemakkelijk. Aissati, een schuchter kind nog, zei bijna niks.

undefined

Afellay had zich over hem ontfermd, ook overdag toen trainer Hiddink had gezegd dat Aissati mee zou spelen en hij compleet overmand werd door zenuwen. Complimenten voor die jongen, zei Afellay, met vaderlijke trots het hoogtepunt.

Het was hoopvol. Jongens waren ze en nog aardig ook. Hun afkomst speelde ook een rol in de massale bejubeling. Straatschoffies, werden ze liefkozend genoemd. Het woord rolmodel viel veelvuldig. Het pompte de verwachtingen nog meer op.

Iets soortgelijks gebeurde de afgelopen weken. Abdelhak Nouri maakte in een bekerwedstrijd tegen Willem II zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Hij is 19 jaar. Appie, noemt iedereen hem liefkozend. De reacties waren even uitzinnig als destijds na de wedstrijd tegen AC Milan van Affelay en Aissati.

Het was niet zomaar een debuut. Appie brengt hoop. Supporters van Ajax, verteerd door een verlangen naar andere, betere tijden, keken hier jarenlang naar uit. Velen namen het de vorige trainer, Frank de Boer, kwalijk dat hij hem niet opstelde.

De jonge Ibrahim Affelay in dienst van PSV tijdens de Champions League van 2006. Beeld epa
De jonge Ibrahim Affelay in dienst van PSV tijdens de Champions League van 2006.Beeld epa

De steekpass van Appie is niet van die van Zidane te onderscheiden, schreef Henk Spaan ooit in Het Parool. Toen was Appie, de zoon van een Marokkaanse slager uit de Amsterdamse wijk Geuzenveld, 13 jaar.

Tientallen keren noemde Spaan sindsdien in de krant in zijn rubriek 'Spaan geeft punten' Nouri's naam, als aanvoerder van een hunkerende supportersschare die in Appie de jongen zagen die aan de grauwe jaren een eind kan maken.

Twijfels waren er nooit. Spaan zag hem talloze malen in actie. Toen het AD hem vroeg wat zijn eerste indruk was, zei hij dat hij meteen aan een nieuwe Cruijff had gedacht. Een nieuwe Cruijff, dat is nogal wat.

Spaan was niet de enige. Nouri werd op talloze internationale toernooien gekozen tot beste speler. Alle Europese clubs stuurden scouts. Ajax, doodsbenauwd dat hij zou vertrekken, verhoogde zijn jaarsalaris tot 250 duizend euro. Kanttekeningen over zijn postuur hoorde je zelden. Hij is 1,70 meter.

Deze week viel ik ook voor Appie, dankzij een vlog van Ajax. Op de dag van zijn debuut was hij gevolgd door een oudere broer. Alles was liefde. Een collega telde negentien kusjes in het filmpje van negen minuten. Na al die treitervlogs kreeg het hele genre in één klap een nieuwe impuls.

Kinderen op de stoep zeiden 'veel plezier Appie' toen hij op de dag van zijn debuut in zijn Mercedes van de club naar de Arena vertrok. Hij deelt zijn slaapkamer met zijn broer.

Toen hij 's avonds thuiskwam en door opgewonden vrienden op de stoep werd onthaald, zei hij na de begroeting dat iedereen rustig moest zijn, vanwege de buren. Hij keek er streng bij.

En tussen alles door zijn er de hooggespannen verwachtingen. De druk is kolossaal, het is eindelijk begonnen.

Aissati en Afellay hebben de verwachtingen nooit helemaal waar kunnen maken. Hun loopbaan is geslaagd, vooral die van Afellay, maar er was op veel meer gehoopt.

Afellay staat onder contract bij Stoke City en revalideert na, opnieuw, een zware knieblessure, Aissati speelt voor het Turkse Alanyasor. Zo gaat het heel vaak, maar dat weet niemand van tevoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden