Charlois wil geen hoofddoekjes achter loketten

De meeste inwoners van Charlois hebben geen probleem met ambtenaren met hoofddoek. 'Als ze maar snel zijn.' PvdA-bestuurder Schrijer denkt daar anders over....

Voorzover er problemen rond ambtenaren met hoofddoekjes zijn, springen ze hier niet direct in het oog. Geen van de baliemedewerkers draagt er een. De meesten van de tientallen wachtenden zeggen er geen enkel probleem mee te hebben als ze dat wel zouden doen.

Maar enkele autochtone wachtenden kijken strak voor zich uit en zeggen niets.

Misschien zijn dit de mensen aan wie het deelgemeentebestuur dacht bij de volgende passage in een brief aan het stadsbestuur: 'Heden ten dage staat de hoofddoek in Nederland voor veel mensen symbool voor een leefwijze, cultuur of gedachtegoed binnen de islamitische wereld, die bepaald niet strookt met Nederlandse waarden en normen. . .'

In de brief vraagt het bestuur van Charlois het stadsbestuur om heldere richtlijnen, maar concludeert het zelf al dat een algemeen verbod op religie-georiënteerde kleding voor ambtenaren in publieke functies het beste zou zijn.

Pikant detail: de drie betrokken bestuurders zijn een CDA'er en twee PvdA'ers, onder wie Dominic Schrijer. Die laatste wordt vaak getipt als leider van de Rotterdamse PvdA, als hij tenminste niet geroepen wordt tot de landelijke politiek.

Schrijer liep wel vaker voor de muziek uit, soms met grote gevolgen. Fortuyn liep in 2002 vast met zijn pleidooi voor spreiding van etnische groepen. Maar toen Schrijer een jaar later een variant op dat idee lanceerde, was er geen houden meer aan: Leefbaar Rotterdam (LR) wierp zich er op en de spreiding van kansarmen in Rotterdam is inmiddels geaccepteerde praktijk.

Een eerder pleidooi van LR voor een hoofddoekjesverbod sneefde kansloos in de gemeenteraad. Maar nu Schrijer het weer op de agenda plaatst, zijn de reacties hier en daar opvallend gematigd. 'Een precaire maar zinvolle discussie', schrijft bijvoorbeeld het doorgaans behoudende Rotterdams Dagblad in een hoofdredactioneel commentaar.

Maar in Schrijers eigen PvdA overheerst afkeuring. Kamerlid Peter van Heemst, ook in de race voor het leiderschap van de Rotterdamse PvdA, laat weten zich te generen. De gemeenteraadsfractie neemt afstand van de brief. Het CDA negeert voor het gemak het aandeel van de eigen bestuurder en concludeert dat de PvdA 'op de lijn van Leefbaar Rotterdam' zit en ontwaart verder zaken die de fractie als 'schofferend', 'badinerend' en 'verbijsterend' ervaart.

In het deelgemeentekantoor in Charlois, reageren de 22-jarige vriendinnen Nilgun en Fatma wat ontspannener: 'Heel goed dat daar nou eens een discussie over komt', zegt Nilgun. 'Krijgen we een beetje helderheid over wat wel en niet mag.'

Nilgun is zelf moslim van Turkse afkomst, maar draagt haar krullen tot halverwege haar rug. 'We mogen het er best over hebben', zegt ze. 'Belangrijk. Maar ik hoop dat er uit komt dat iedereen het zelf mag uitmaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden