Charlie Hebdo spot met aanslagen in Brussel

Opnieuw heeft het satirische weekblad Charlie Hebdo voor opschudding gezorgd. De Franse makers pakken in het nieuwste nummer uit met een omstreden cover over de aanslagen vorige week in Brussel. Ook binnenin verwijzen diverse cartoons naar de terreur van een week geleden op de luchthaven Zaventem en bij het metrostation Maalbeek.

Redactie
De omstreden cover van Charlie Hebdo over de aanslagen in B russel Beeld Charlie Hebdo
De omstreden cover van Charlie Hebdo over de aanslagen in B russelBeeld Charlie Hebdo

De Belgische vlag staat prominent op de cover van de nieuwe Charlie Hebdo. Evenals een karikatuur van de Belgische zanger Stromae. 'Papa où t'es?' ('Papa, waar ben je?'), vraagt Stromae net als als in zijn enorme hit. Hij krijgt antwoord van diverse afgerukte ledematen: 'Ici, ici, là et là aussi' ('Hier, hier, daar en ook daar').

Op social media regent het reacties over de cover van Charlie Hebdo. Zowel Belgen als ook Fransen vinden de sportprent op de omslag, dat als titel 'La Belgique déboussolée' ('België in de war') heeft gekregen, getuigen van 'wansmaak' en 'schaamteloos'.

Anderen vinden het weer toepasselijk dat Charlie Hebdo ook in deze week inspeelt op de actualiteit.

'Bommen in Bier'

In het blad zelf bouwt de redactie voort op de diverse cartoons die het Franse blad al kort na het bloedbad in Brussel publiceerde.

Ook die cartoons leidden tot heftige reacties. Zo was in een van de spotprenten de rood bebloede vertrekhal van luchthaven Zaventem te zien. 'Na de opschudding volgt het gemopper in België. Nooit op tijd. Heeft iemand mijn koffer gezien?', was bij de cartoon te lezen.

In een andere cartoon, met als titel 'Na de aanslagen; België neemt maatregelen', waren dronken Belgische politieagenten te zien. Hun opmerking: 'Laten we er zeker van zijn dat er geen bommen in ons bier zit.'

Op 7 januari 2015 was Charlie Hebdo zelf het slachtoffer van een aanslag. De zwaarbewapende broers Chérif (31) en Saïd Kouachi (34) drongen toen de redactie van het blad in Parijs binnen en schoten twaalf cartoonisten en medewerkers dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden