Charlie Hebdo komt: 'Over beveiliging van elke stap is nagedacht'

Het nieuwe nummer van het Franse blad Charlie Hebdo is vanaf donderdag ook in Nederland verkrijgbaar, maar waar? Geïnteresseerden maken de meeste kans bij de AKO- en Bruna-winkels op grote stations en op de luchthaven. 'Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.'

Het volgende nummer van het satirische weekblad Charlie Hebdo heeft de profeet Mohammed op de cover.Beeld epa

Bang? Nee, over de risico's heeft ze eigenlijk nooit nagedacht. Donderdag is de nieuwste editie van Charlie Hebdo waarschijnlijk te koop in haar winkel op Rotterdam Airport, maar de medewerkster van het AKO-filiaal zegt dat ze dat geen angst heeft. 'Er loopt hier immers van alles: van marechaussee tot douane.'

Vijfhonderd exemplaren van het satirische Franse tijdschrift, vorige week doelwit van een aanslag, arriveren donderdag in Nederland. Waar precies is nog onduidelijk. De vraag is ook of niet alle exemplaren al gereserveerd zijn. Een medewerkerker van de Amsterdamse boekwinkel Athenaeum zegt dat 'een paar honderd mensen' hebben gevraagd een editie achter de toonbank te bewaren. Terwijl helemaal niet duidelijk is of het blad in hun winkel verkrijgbaar zal zijn. Elke twee uur bellen ze er met de leverancier. Ondertussen staat de telefoon in hun filiaal roodgloeiend.

Het zal, vanwege het beperkte aantal beschikbare exemplaren, vooral 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' worden. De vraag overstijgt vele malen het aanbod. Distributeur Betapress haalt vijfhonderd exemplaren naar Nederland. Het is op dit moment voor de meeste Nederlandse boekwinkels afwachten hoe die verdeeld zullen worden. Wel maakte Betapress bekend dat het grootste deel bij de AKO- en Bruna-filialen op stations en luchthavens terecht zal komen. Plekken dus waar altijd al veel internationale titels te koop zijn. Het blad zal 3,50 euro kosten.

Eric Willems vertelt namens Audax, het moederbedrijf van Betapress en AKO, 2.500 exemplaren besteld te hebben. Slechts vijfhonderd werden hem toegezegd: 'Geen idee waarom het er zo weinig zijn.' Audax distribueerde Charlie Hebdo in het verleden ook al eens in Nederland, maar stopte daarmee omdat er te weinig belangstelling voor was. Naar verluidt krijgen Franstalige landen deze week voorrang.

De distributieroute wordt beveiligd 'waar nodig', zegt Willems. Wat dat betekent, laat hij in het midden. 'Over beveiliging van elke stap in de keten is nagedacht. Dus vanaf het moment dat de exemplaren van Charlie Hebdo in Nederland zijn.' Ook blijft het onduidelijk of filiaalhouders het blad uit hun winkels kunnen weren omwille van de veiligheid.

Een eerdere cover van Charlie HebdoBeeld getty

Het risico waard

De medewerkster van het AKO-filiaal op Rotterdam-Airport zegt dat haar winkel in het verleden wel eens heeft geweigerd een boek te verkopen. Op de vraag welk boek, stokt haar relaas. Ze zegt dat AKO-medewerkers een spreekverbod opgelegd hebben gekregen over Charlie Hebdo. 'Als de bladen komen, dan komen ze', besluit ze resoluut.

Audax stelt dat er - voor zover mogelijk - voldaan zal worden aan de bestellingen van boekhandels. Sommige ondernemers willen daar niet op wachten en proberen Charlie Hebdo op andere manieren in de winkel te krijgen.

Pierre Pascal Bruneau van Le Temps Retrouvé, een Franse boekwinkel in Amsterdam, heeft vijftien exemplaren in Frankrijk laten reserveren en haalt deze volgende week persoonlijk op. 'Begin februari liggen ze dan in mijn winkel'. Een 'beetje bang' voor vergeldingsacties is Pascal Bruneau wel: 'Maar ik denk dat dit het risico waard is.'

Van Charlie Hebdo worden doorgaans zo'n zeventigduizend exemplaren verspreid, morgen verschijnen er wereldwijd drie miljoen. Als de verkoop van de vijfhonderd stuks vanaf donderdag een succes wordt, gaat tijdschriftendistributeur Betapress ook na deze week door met de verkoop van Charlie Hebdo in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden