Charles Groenhuijsen komt terug op televisie

Bij twijfel niet inhalen’, is het devies van Charles Groenhuijsen, sinds zijn deconfiture bij het NOS-Journaal. Maar toen Ad van Liempt, eindredacteur Andere Tijden, hem vroeg als presentator van een omvangrijk project over de geschiedenis van Nederland, was de zaak binnen twee minuten beklonken....

Het project, op tv gebracht door NPS en VPRO (Groenhuijsen: ‘Ik snap dat je me niet onmiddellijk bij de VPRO plaatst, maar het gaat mij om het onderwerp’), wordt volgens Groenhuijsen vergelijkbaar met wat Simon Schama op de BBC deed over de historie van Groot Brittanië. Samen met een boek van Geert Mak wordt de achtdelige tv-serie de spil in de finale van de multimediale campagne ‘Verleden van Nederland’, najaar 2008, ‘waarin Nederland in de ban zal zijn van zijn geschiedenis’.

Schrijver Geert Mak en historicus Gijsbert van Es brachten, uit zorg over de gebrekkige historische kennis van veel Nederlanders, een aantal prominente historici samen. Aanvankelijk zou Mak de tv-serie gaan presenteren, maar wegens tijdgebrek werd Groenhuijsen gevraagd, die er de komende maanden zo’n 120 werkdagen voor vrijmaakt, naast zijn werkzaamheden voor een boek over de Amerikaanse verkiezingen.

De rentree voor Groenhuijsen op tv, maar, zegt hij: nadere afspraken met de NOS of VPRO zijn er niet. De serie, die hij presenteert vanuit Indonesië, Zuid-Afrika, Suriname, New York en veel Europese landen, is een nieuwe ervaring voor de voormalige Nova-presentator en VS-correspondent: ‘Mijn format was altijd: 2 minuut 20. Langer mocht een item nooit zijn, maakte je bij het NOS-Journaal eens 3 minuut 30, dan ging het mes erin. Dit worden acht langgerekte reportages’.

De researchredactie van vier historici staat onder leiding van journaliste Aukje Holtrop. Verder werken mee prof. dr. Jan Bank (emeritus hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis Leiden), prof. dr. Piet de Rooy (hoogleraar Nederlandse Geschiedenis Universiteit van Amsterdam), dr. René van Stipriaan (specialist in de Nederlandse Gouden Eeuw), drs. Wim van der Weiden (Chairman European Museum Forum), en eindredacteuren Ireen van Ditshuyzen (van producent IdtV) en Ad van Liempt (NPS).

Zij beogen een nieuwe blik op geschiedenis. Groenhuijsen: ‘Jarenlang heb ik op tv verteld hoe het zit. Nu moet ik uitleggen dat het misschien heel anders zat, of dat we het niet weten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden