Chapmans maken 'Hell' over Irak en terreur

De Britse broers Jake en Dinos Chapman gaan een nieuwe versie maken van Hell, een van de meest besproken kunstwerken van de afgelopen tien jaar....

THE NEW YORK TIMES

'We gaan een tweede, uitgebreide en actuelere versie maken', zegt Dinos Chapman. 'Dit geeft ons de gelegenheid om nog eens naar de eerste Hell terug te gaan.'

De Young British Artists Jake (37) en Dinos (42) Chapman werkten twee jaar aan Hell, van 1998 tot 2000. Charles Saatchi, de oud-reclametycoon en kunstverzamelaar die een eigen museum is begonnen in Londen, kocht het werk voor 500 duizend pond, circa 1,14 miljoen euro.

Hell beeldde het einde der tijden uit en bestond uit tienduizend plastic en tinnen figuurtjes, die stuk voor stuk gegoten en met de hand beschilderd waren, en in de vorm van een reusachtige swastika waren neergezet. Sommige figuurtjes waren skeletten, sommige louter lichaamsdelen, andere gemutileerde mensen en nazi-soldaten. Veel kunstcritici noemden Hell het belangrijkste werk van de Chapmanbroers.

Na de brand bleken er nog restanten van Hell te bestaan: in het atelier van de Chapmans stond een uitgebrand geraamte van een miniatuurkerk die de broers jaren voor de brand in de kunstopslag doelbewust in brand hadden gestoken. 'Een voorbode van wat komen zou', lacht Dinos Chapman. In hun atelier bevinden zich ook nog een heleboel poppetjes die waren afgekeurd voor de eerste Hell.

De nieuwe Hell, zeggen de Chapmans, zal de grote wereldgebeurtenissen bevatten die zich voltrokken hebben na de voltooiing van de oorspronkelijke Hell in 2000: de aanslagen op het World Trade Centre in New York, de oorlog in Irak, martelingen en terrorisme in het algemeen.

'Het gaat nog minstens twee jaar duren', zegt Jake. 'We zullen het niemand laten zien voordat het klaar is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden