Chaos verlamt Pan-Amerikaanse Spelen in Santa Domingo

Het is een oude, politiek-correcte wens van IOC-president Jacques Rogge om de Olympische Spelen ooit in armere landen te houden....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Deelnemers arriveerden vorige week in het atletendorp, waar ze ontdekten dat bouwvakkers nog aan het werk waren en dat er geen stromend water was. En dan behoorden zij nog tot de gelukkigen die hoofdstad Santo Domingo überhaupt bereikten. Een groot aantal sporters uit Zuid-Amerikaanse landen kwam vast te zitten in overstapplaats Miami, waar de Amerikaanse autoriteiten net nieuwe visa-regels hadden ingesteld. Zo kwamen 120 Brazilianen in de zuidelijke staat in transit-problemen.

Bereikten ze, na veel gesteggel in Florida, dan toch het grote Caribische eiland, dan konden ze op het vliegveld van Santo Domingo aansluiten in een lange rij. De accreditatie verliep stroef, de printers die de vereiste formulieren moesten uitspugen, werkten niet. Tot acht uur lang moesten sporters op de luchthaven wachten.

Er waren meer problemen. De atletiekbaan van het `Olympisch Stadion' van Santo Domingo was maandag nog niet goedgekeurd door de IAAF, terwijl het atletiekprogramma dinsdag diende te beginnen. Uiteindelijk kwam dat nog net goed.

Tot overmaat van ramp moest de preses voor de Pan-Amerikaanse Games, Mario Vázquez Raña, het afgelopen weekeinde met een longontsteking in het ziekenhuis worden opgenomen. De voorzitter van de Pan American Sports Organisation (ODEPA), die tevens IOC-lid is, zit het bestuur nu weer voor, maar de pers komt hij niet onder ogen.

De Pan-Amerikaanse Spelen zijn de Olympische Spelen van het Amerikaanse continent. Sinds 1951 worden ze eens in de vier jaar gehouden, steeds in het jaar voorafgaande aan de `echte' Spelen. De deelnemers komen uit Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. In totaal doen nu 42 landen mee, die 5200 atleten naar de Dominicaanse Republiek stuurden. Het programma omvat 41 sporten.

Voor met name de Caribische en Zuid-Amerikaanse landen vormen de Spelen een belangrijk evenement. Veel van de sporters die deze week in Santo Domingo actief zijn, zullen de echte Spelen nooit halen. De landen ten zuiden van de VS sturen daarom hun beste worstelaars, atleten, honkballers, basketballers, turners en voetballers naar deze Spelen. Voor sommige sporten - triatlon, vijfkamp, hockey en boksen - kan zelfs olympische kwalificatie worden afgedwongen.

Voor topsporters uit de Verenigde Staten zijn de Pan-Amerikaanse Spelen niet langer belangrijk. Sinds 1980 sturen de VS B- of zelfs C-teams. Zo zul je op de atletiekbaan van Santo Domingo geen Amerikaanse topatleten aan de start zien. De Amerikaanse topzwemmers zijn er evenmin; zij hebben net hun WK in Barcelona achter de rug.

Toch voeren de VS van oudsher de medaillespiegel aan, al hopen de Cubanen, die de Spelen wel als een prestigieus evenement zien, dit jaar op een stuntje. Bij de vorige editie, in Winnipeg, wonnen ze 69 gouden medailles. Een aantal dat ze hopen te overtreffen.

Waar de Cubaanse sportautoriteiten trouwens niet op hopen: sporters van hun land die elders, vooral in de VS, politiek asiel aanvragen - óók een traditie tijdens de PanAm Games.

Content zijn de Cubanen met hun Erick Lopez, de turner die de afgelopen dagen vier gouden medailles won. Diezelfde Lopez is overigens een sub-wereldtopper die de komende week bij de WK in Anaheim niet veel punten zal scoren.

Veel topsporters zijn er niet in Santo Domingo; grote voetbalnaties als Brazilië en Argentinië sturen jonge spelers. Tennisspeler Marcelo Rios, voormalig nummer een van de wereld, slaat wel een balletje. De Chileen maakt zich vooral druk over het ontbreken van voldoende handdoeken op de tennisbaan.

Binnen het atletiekprogramma zijn de toppers ook dunnetjes gezaaid. Uiteraard staat Felix Sanchez, wereldkampioen 400 meter horden, wel aan de start. De flamboyante atleet die in de VS woont, werd in de Dominicaanse Republiek geboren. En snelwandelaar Jefferson Perez, voormalig olympisch kampioen uit Ecuador, won de 20 kilometer.

Uit Suriname is Letitia Vriesde afkomstig. De onvermoeibare 800-meterloopster, die in Rotterdam woont, won bij de afgelopen PanAm Games al diverse medailles, in 1999 zelfs een gouden. De bronzen-medaillewinnares van de WK van 2001 werd dinsdagavond tweede in de halve finale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden