Chaos sociale dienst; Amsterdam onder curatele

25 Accountants gaan het functioneren van de Amsterdamse sociale dienst onderzoeken. 'De organisatie zit al tijden in een te krappe jas....

Het besluit van minister Vermeend van Sociale Zaken om de Amsterdamse sociale dienst van onder tot boven door te lichten, is hard aangekomen in de hoofdstad. Het gemeentebestuur was niet op de hoogte van de ingreep vanuit Den Haag, waardoor de sociale dienst onder curatele komt te staan.

Vermeend stuurt een onderzoeksteam van 25 accountants dat moet nagaan of de sociale dienst goed genoeg functioneert. Vermeend wil weten hoe de aanvragen voor uitkeringen de afgelopen tijd zijn beoordeeld en of bijstandsgerechtigden wel genoeg worden aangemoedigd om werk te zoeken, waarom fraudeurs niet vaak financieel worden gestraft en of de administratie goed op orde is.

GroenLinks-wethouder Köhler van Sociale Zaken zegt dat er weinig valt te onthullen en dat de dienst de afgelopen jaren juist beter is gaan functioneren. Hij is gepikeerd niet van tevoren op de hoogte te zijn gebracht.

Köhler zegt daarover een pittig gesprek met de minister te hebben gevoerd. Vermeend en Köhler hebben elkaar de afgelopen vaak ontmoet, maar ze zijn daarbij eerder verder uiteen gegroeid dan nader tot elkaar gekomen.

In Den Haag en Amsterdam wordt de stap van Vermeend gezien als een ultieme poging om het Amsterdamse gemeentebestuur te dwingen alles op alles te zetten de sociale dienst op orde te krijgen. Oppositiepartijen SP en CDA in Amsterdam hebben het aftreden van Köhler geëist.

Burgemeester Cohen zegt dat van opstappen geen enkele sprake is.

De VVD spreekt van een'buitengewoon zorgelijke toestand'.

Vermeend maakt zich al maandenlang zorgen over de gang van zaken bij de sociale dienst. Hij vindt dat te veel mensen in Amsterdam een bijstandsuitkering hebben en dat Köhler te weinig doet om misbruik van uitkeringen tegen te gaan. Aanleiding voor de krachtige maatregel van de PvdA-minister is het woensdag vrijgegeven rapport van accountantsbureau KPMG.

Dat heeft onderzoek gedaan naar het functioneren van de sociale dienst. Naar aanleiding van het rapport stapten eerder twee directeuren op. KPMG oordeelt hard over de dienst. Van een heldere koers is geen sprake, er werken onvoldoende goed opgeleide mensen, er zijn slechte onderlinge relaties, de regiomanagers vormen geen team en werken niet aan oplossingen. De situatie is niet werkbaar.

Er is inmiddels een interim-manager aangesteld. Afgelopen najaar bleek uit vergelijkend onderzoek tussen meerdere gemeenten dat Amsterdam verhoudingsgewijs heel weinig boetes uitdeelt aan uitkeringsgerechtigden die foute gegevens opgeven. Van intrekking van uitkeringen is nauwelijks sprake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden