Chaos rond stemming Catalaanse afscheiding

Catalonië was dinsdag het toneel van een groeiende chaos. Nadat hij maandagavond laat het referendum voor de afscheiding had afgeblazen, liet de Catalaanse regiopresident Artur Mas de volgende ochtend weten dat hij alsnog een 'consultatie' over de afscheiding op 9 november wil laten plaatsvinden.

Steven Adolf
Catalaanse regiopresident Artur Mas Beeld anp
Catalaanse regiopresident Artur MasBeeld anp

'We garanderen dat de stemlokalen open zijn. Dat de stembussen er staan en de stembiljetten klaarliggen', aldus Mas, die de bevolking opriep massaal te komen stemmen. 'We moeten weten wat het volk wil. Dit is een enorme stap naar een definitief referendum.'

De regiopresident weigerde antwoord te geven op vragen over de wettelijke status van de stemming. Deze was in haar eerdere vorm al door de Spaanse rechter opgeschort na een klacht wegens onwettelijkheid door de centrale regering in Madrid. Ook niet alle gemeenten in Catalonië lijken mee te willen werken aan de raadpleging.

Er is geen vastgestelde kiezerscensus de termijn hiervoor is al verlopen dus wie deelneemt, kan dat doen door simpelweg zijn identiteitspasje te tonen bij de ingang, aldus Mas.

De regiopresident erkende dat de coalitie van de Catalaanse partijen die voorstander zijn van een referendum voor afscheiding inmiddels uit elkaar is gevallen. De Catalaanse Groene partij liet weten dat het nieuwe voorstel geen enkele democratische garantie heeft. De radicale republikeins-nationalisten in de peilingen de grootste partij wil een meerderheid in het regioparlement organiseren die eenzijdig een eigen staat moet gaan uitroepen.

In regeringskringen in Madrid werd de aangekondigde stemming voor 9 november als 'belachelijk, absurd en oorlogszuchtig' bestempeld. De raadpleging ontbeert iedere democratische status en zal opnieuw bij de rechter worden aangekaart, aldus de reacties.

Kort voor Mas zijn aankondiging deed, had premier Rajoy bij een publiek optreden nog tevreden gesproken van 'uitstekend nieuws' dat de regiopresident de avond er voor officieel afstand deed van het referendum. Rajoy bood daarbij aan te willen praten met de Catalaanse regioregering , zonder overigens aan te geven over welke voorstellen.

In zijn optreden onderstreepte Mas echter dat het uitroepen van een consultatie een 'legitieme verdediging tegen de Spaanse regering' is. 'De echte vijand is de Spaanse staat' aldus Mas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden