'Chaos luchtverkeer niet schuld EU’

Europees Commissaris voor Transport Siim Kallas vindt dat de EU geen blaam treft voor de chaos die de afgelopen dagen is ontstaan in het luchtverkeer na de vulkaanuitbarsting in IJsland.

ANP

In het Europees Parlement in Straatsburg wees hij er dinsdag op dat alle besluiten over vluchtverboden zijn genomen door de nationale overheden, op basis van bestaande modellen.

Nationale competentie

‘Luchtvaart is een nationale competentie; het is niet de Europese Commissie die bevelen uitdeelt’, zei hij. Kallas wees er ook op dat de vulkaanuitbarsting een uitzonderlijke gebeurtenis is.

Zondag kondigde de Europese Commissie al aan de gevolgen van het vliegverbod voor de luchtvaartsector en de economie in het algemeen te zullen onderzoeken.

In het Europees Parlement was kritiek op de manier waarop de EU-lidstaten hebben gereageerd op de vulkaanuitbarsting. Peter van Dalen van de ChristenUnie noemde het grootscheeps stilleggen van het luchtverkeer ‘te rigide’.

Veel geld

Hij waarschuwde voor het omvallen van grote, gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen. ‘Het gaat om te veel geld en te veel werkgelegenheid.’

Volgens PvdA-Europarlementariër Judith Merkies maken de gebeurtenissen van de afgelopen dagen ‘pijnlijk duidelijk’ dat er te weinig alternatieven zijn voor het luchttransport.

‘Vliegen is het meest milieuvervuilend, en toch blijkt dit zelfs binnen de grenzen van de EU soms de enige gebruikte methode te zijn.’ Merkies pleitte voor het investeren in een ‘groen transportnetwerk’ per trein en boot.

Siim Kallas (ANP) Beeld
Siim Kallas (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden