Update

Chaos in Zeeland op A58: 2 doden, 26 gewonden

Op de A58 tussen Goes en Middelburg is een ravage ontstaan na meerdere kettingbotsingen in dichte mist. Er zijn twee doden gevallen, 11 zwaargewonden en 15 lichtgewonden. In totaal zijn er zo'n 100 tot 150 auto's betrokken bij de aanrijdingen.

Redactie
Op de A58 tussen Goes en Middelburg is een ravage ontstaan na meerdere kettingbotsingen in dichte mist. Beeld ANP
Op de A58 tussen Goes en Middelburg is een ravage ontstaan na meerdere kettingbotsingen in dichte mist.Beeld ANP

De twee doden komen uit Middelburg. Een onbekend aantal mensen liep kneuzingen op. Een zwaargewonde ligt in ernstige toestand in een ziekenhuis in Rotterdam. Andere gewonden zijn opgenomen in ziekenhuizen in West-Brabant en in Zeeland, die extra personeel hebben ingezet.

Op de snelweg is in de middag begonnen om de auto's weg te slepen. Dan moet de politie onderzoek doen en de snelweg schoongemaakt en gerepareerd. Veel automobilisten en hun passagiers zijn weg: of ze konden zelf wegrijden onder politiebegeleiding - waarvoor de vangrails in de middenberg was weggehaald - of ze zijn met bussen naar de drie opvanglocaties gebracht. De auto's gaan naar de Zeelandhallen in Goes waar automobilisten ze weer kunnen ophalen.

'Er waren ook twee busjes met mindervalide kinderen betrokken bij het ongeluk, daar hebben we extra aandacht aan besteed', zei Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheidsregio, tijdens een persconferentie.

De drie kettingbotsingen tussen Goes en Middelburg gebeurden rond 8 uur, in dichte mist, en zorgden voor een enorme ravage. Lonink sprak van een 'afschuwelijk ongeval'.

'Voor Zeeuwse begrippen is dit ongeluk van een ongekende omvang. Niet op één plek, maar op drie plekken tegelijk', zei de burgemeester. Het is niet abnormaal om psychische hulp te vragen voor getuigen van het ongeluk', benadrukte de burgemeester.

Mist
Het zicht was slechts 50 tot 100 meter door de mist, die inmiddels is opgetrokken. 'Dat het ongeluk op drie plaatsen tegelijk ontstond toont wel dat de weersomstandigheden een grote rol hebben gespeeld', zegt Lonink. 'De schuldvraag is echter voor later orde'.

Zeker 50 ambulances zijn ingezet, net als veel brandweerwagens en traumahelikopters, ook uit andere delen van het land. Ambulancepersoneel moest soms te voet naar gewonden omdat de vluchtstroken vol stonden. 'Het zicht was zo slecht dat hulpdiensten moeilijkheden hadden, maar de capaciteit van de hulpverlening was voldoende', zegt Lonink.

Han Polman, commissaris van de Koning in Zeeland, heeft de indruk dat de hulpverlening na de kettingbotsingen op de A58 adequaat op gang is gekomen. 'Mijn eerste indruk is dat er goed en snel is gehandeld. Ook is meteen bijstand van omliggende regio's gevraagd. Verder kwam er ook snel hulp voor de gestrande automobilisten.'

Het KNMI waarschuwde met code geel voor mist in vooral het midden en westen van het land. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing even na 6 uur uitgebreid tot Zeeland, twee uur voordat de eerste auto's daar rond 8 uur op elkaar botsten. Op sociale media was na de zware ongelukken op de A58 in Zeeland de verontwaardiging groot. De weerdiensten zouden nauwelijks hebben gewaarschuwd voor mist, automobilisten werden naar eigen zeggen compleet verrast.

Code geel is het hoogste waarschuwingsniveau voor mist, zegt een woordvoerder van het KNMI. 'Helaas hebben wij geen invloed op hoe dat vervolgens bij de weggebruikers terecht komt.' Op de snelweg tussen Middelburg en Goes hangen volgens Rijkswaterstaat geen matrixborden, daardoor kon geen maximumsnelheid worden aangegeven.

Ravage op de A58. Beeld Arnoud Knegt  (Twitter)
Ravage op de A58.Beeld Arnoud Knegt (Twitter)
Ravage op de A58. Beeld @Boontjes (Twitter)
Ravage op de A58.Beeld @Boontjes (Twitter)
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op de A58 gaat, in de richting van Vlissingen, volgens plan rond 17.00 uur één rijbaan weer open. In de richting van Brabant blijft de weg voorlopig dicht.

Opvang
Automobilisten zijn met bussen naar opvanglocaties vervoerd, in Heinkenszand, Arnemuiden en Driewegen. In een opvanglocatie in Arnemuiden proberen tientallen mensen bij te komen van de gebeurtenissen op de snelweg. Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg (waar Arnemuiden onder valt) zegt dat de hal open blijft zolang het nodig is. Hij stelt dat veel aanwezigen 'verschrikkelijke dingen' hebben gezien. 'Die blijven nog wel even op hun netvlies staan.'

In de opvanglocatie in Arnemuiden zitten enkele tientallen mensen bij te komen van de ravage die dinsdagochtend ontstond op de A58. Automobilisten en inzittenden die de kettingbotsingen hebben meegemaakt, kunnen in deze sporthal terecht. Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg (waar Arnemuiden onder valt) zegt dat de hal open blijft zolang het nodig is.

In sporthal De Blikken zijn mensen van Slachtofferhulp en van de gemeenten aanwezig. De zaal is afgesloten voor media. Bij de hal arriveren familie en vrienden die iemand op komen halen. Veel aanwezigen hebben hun auto moeten achterlaten op de snelweg. Achtergelaten auto's worden gestald bij de Zeelandhallen, meldt de Veiligheidsregio.

Getuige
Een ooggetuige meldde op Omroep Zeeland dat voor zijn ogen een man die net uit zijn auto was gestapt na een botsing werd overreden door een andere auto. 'Ik vermoed dat hij het niet heeft gered.' Ook een motorrijder leek er erg aan toe te zijn, zei de man. Volgens hem reden auto's veel te hard en hadden veel auto's hun lichten niet aan ondanks de dichte mist.

Een andere getuige meldde dat het ontzettend snel ging. 'Iedereen moest vol op de rem. Het was zeer beangstigend.' Jon Boen uit Middelburg zegt tegen de lokale krant PZC: 'Ik heb nog nooit zo veel aanrijdingen in dezelfde file gezien. Voor me knalden er enkele auto's op elkaar. Als ik zou remmen, dan zat ik er bovenop. In een flits keek ik opzij en schoot ik erlangs. Toen ik uitstapte, hoorde ik achter me heel veel knallen en slippende auto's.'

Het Rode Kruis was aanwezig met een medisch team en deelde water uit aan mensen die uren in de file stonden. Ook omwonenden en bedrijven schoten te hulp en deelden koffie en fris uit. Er werden mobiele toiletten langs de weg geplaatst.

Het Rode Kruis riep mensen op de A58 op om zich te melden op de site ikbenveilig.nl. Familieleden en vrienden kunnen zo op die site zien hoe het met ze gaat. Het is volgens een woordvoerder de eerste keer dat dit middel is ingezet. De site moet de communicatie na een calamiteit makkelijker maken.

Zo'n 40 mensen aangemeld die betrokken waren bij de serie ongelukken op de A58 hebben zich aangemeld op de site. Volgens een woordvoerder waren er zes 'matches' van mensen die ongerust waren en mensen die hen konden laten weten dat het goed met ze ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden