Chaos grijpt om zich heen in Sierra Leone

VN-vredesmilitairen hebben moeite de vrede in Sierra Leone te bewaren. Terwijl een eerste groep Britse militairen maandag in de hoofdstad Freetown aankwam om te helpen bij de evacuatie van buitenlanders, schoten lijfwachten van rebellenleider Sankoh op betogers die voor zijn woning protesteerden tegen de gijzeling van VN-militairen....

De vijfduizend betogers hadden deelgenomen aan een manifestatie in een stadion in Freetown waar de gijzelingsactie van het Revolutionair Verenigd Front (RUF) van Foday Sankoh werd veroordeeld. Het RUF heeft vorige week enkele honderden VN-vredesmilitairen ontvoerd.

Na afloop van de manifestatie bekogelden de betogers Sankohs woning met stenen. De enkele tientallen VN-vredesmilitairen die het gebouw bewaakten, leken volledig overweldigd te worden. Ze schoten in de lucht om de menigte af te schrikken, waarop Sankohs lijfwachten, die achter de vredesmilitairen stonden, het vuur openden op de demonstranten.

Sindsdien is Freetown in de greep van de chaos. Overal in de stad waren zwaar bewapende strijders van verschillende milities te zien. Inwoners die zich probeerden te verschuilen voor het geweld, zouden in koelen bloede zijn vermoord.

Maandag kwamen ruim tweehonderd Britse militairen in Freetown aan en bezetten de luchthaven in de buurt van de hoofdstad. Ze zullen een begin maken met de evacuatie van de circa vijfhonderd Britten en andere buitenlanders die in Sierra Leone verblijven. De Britse overheid overweegt in totaal 1600 militairen naar Sierra Leone te sturen. Er zijn vijf Britse oorlogsschepen op weg naar het West-Afrikaanse land.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan kondigde maandag aan een groot deel van de VN-burgerstaf terug te trekken uit Sierra Leone. Hij riep opnieuw op een snelle interventiemacht in te zetten om de VN-macht te helpen. Er is echter internationaal weinig animo voor zo'n reddingsoperatie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright verklaarde maandag wel dat de VS overwegen de belegerde VN-macht logistieke steun te bieden. Tevens voeren de VS en de VN overleg met Nigeria over het inzetten van extra Nigeriaanse troepen om de belegerde VN-militairen te steunen.

Negen staatshoofden van West-Afrikaanse landen worden vandaag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja op een spoedbijeenkomst over Sierra Leone verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden