Chaos door wateroverlast zal komende dagen in grote delen van Europa verder toenemen: Noodweer kost aan zeker 25 mensen het leven

Ook andere delen van Europa worden geteisterd door de wateroverlast. Als gevolg van het noodweer zijn de afgelopen dagen zeker 25 mensen om het leven gekomen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Zij vrezen dat voor veel laaggelegen gebieden in Duitsland het ergste nog moet komen. De weerkundigen zijn bang voor een herhaling van de 'overstroming van de eeuw', van iets meer dan een jaar geleden.

Vandaag vloeien de watermassa's van de Moezel en de Rijn samen. Koblenz staat nog een record te wachten. In Duitsland kostten de overstromingen donderdag aan twee mensen het leven. De Rijn, Main, Moezel, Fulda, Saar en de Weser traden op talrijke plaatsen buiten hun oevers.

De deelstaat Rheinland-Pfalz schakelde grenswachten in bij het reddingswerk. Trier verdeelde dertigduizend zandzakken onder inwoners wier huizen worden bedreigd door het water. De stad heeft driehonderd Amerikaanse soldaten gevraagd te helpen bij de bouw van een nooddijk. Honderden soldaten zijn ingezet voor evacuaties.

Rond de oude binnenstad van Keulen trokken hulpverleners een stalen beschermmuur op. De ondergrondse parkeergarage van de Bondsdag in Bonn liep onder.

In Toul, vlakbij Nancy in oost-Frankrijk, kwamen zeker zes scholieren om het leven toen een hijskraan door een windstoot omviel en op hun school terecht kwam. In het westen van Frankrijk, waar het in 150 jaar niet meer zo hard heeft geregend, verslechterde de situatie gisteren. Vandaag kan het met name in het noordoosten van Frankrijk nog erger worden, omdat opnieuw regen, harde wind en sneeuw zijn voorspeld.

De afgelopen negen dagen is er volgens het Franse meteorologische instituut zeven keer zoveel regen gevallen als in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Zo'n twintig departementen zijn zwaar getroffen. Vooral in Bretagne, waar veel dorpen zijn overstroomd, is de situatie ernstig. Dijken en stuwdammen dreigen het te begeven.

Het peil van de Seine steeg fors en stond in Parijs op vier meter boven het normale peil. Het gemeentebestuur besloot daarom de laaggelegen tweebaanswegen langs de rivier te sluiten. In de Ardennen en langs de Moezel ontruimden autoriteiten tientallen huizen uit vrees voor aardverschuivingen.

In België bereikte de waterstand van de Maas donderdagochtend de kritieke hoogte van 46,50 meter. Het water steeg spectaculair met vier tot zeven centimeter per uur. De brandweer zette twaalf mobiele pompen in om het water van beekjes af te voeren. Veel dorpjes en wegen in de Ardennen staan blank. De stad Dinant in de Ardennen is van de buitenwereld afgesloten.

In het noorden van Engeland kwamen tijdens hevige sneeuwstormen vier mensen door een hartaanval of onderkoeling om het leven. Duizenden automobilisten zitten vast op ondergesneeuwde wegen.

Europees commissaris H. van den Broek wil op Europees niveau overleg over de wateroverlast. Hij zei dit tijdens een bezoek aan het crisiscentrum in Roermond. Volgens hem is het een goede zaak als Nederland, België, Frankrijk en Duitsland 'op zijn minst ervaringen uitwisselen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden