Chaos compleet in Belgische politiek

De politieke chaos in België is maandag verergerd door het opstappen van de Vlaams-nationalistische minister Geert Bourgeois uit de Vlaamse regering....

ANP

Maar Leterme en zijn CD & V ontkennen dat hun lijstverbinding met de N-VA is opgeblazen. Leterme is premier geworden met dank aan die N-VA, die zijn lijst de grootste van België maakte. Letermes meerderheid in het parlement is echter niet meer afhankelijk van de N-VA omdat ook de Waalse socialisten Leterme steunen.

Cruciaal overleg
Walen en Vlamingen hadden juist afgesproken te beginnen aan cruciaal overleg over de staatshervorming van België. De Vlamingen willlen meer autonomie en meer zeggenschap over de eigen financiën. De Franstalige Walen zijn daar op tegen. Dat geplande overleg gaat wel door, ondanks de crisis in de Vlaamse regering.

N-VA-leider Bart de Wever hield maandag toch de deur nog op een kier voor een lijmpoging met de CD & V. De N-VA had een minister in de Vlaamse regering die geleid werd door een christendemocratische minister-president en geen ministers in de federale regering van Yves Leterme, maar gaf wel parlementaire steun. De Wever vindt dat al het gepraat sinds de verkiezingen van vorig jaar juni te weinig heeft opgeleverd voor de door hem vurig gewenste staatshervorming.

Beu
De gemiddelde Belg is de politieke impasse inmiddels ook behoorlijk zat. Aan Vlaamse kant wil vier op de vijf Belgen nieuwe federale verkiezingen.

De regering-Leterme, die rond Pasen pas na maandenlang geruzie tot stand kwam, wankelde al meermalen over problemen rond de beoogde staatshervorming. Die moet de deelstaten meer bevoegdheden geven.

Aanvankelijk probeerde Leterme zelf overleg op gang te brengen over de staatshervorming. Toen dat niet lukte, wilde hij onder druk van zijn eigen partij CD & V ontslag nemen. De koning weigerde dat ontslag echter. Sindsdien ligt het initiatief bij de regeringen van de deelstaten Vlaanderen en Wallonië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden