Chaos bij spermabank frustreert zoektocht kind

AMSTERDAM - Kinderen die zijn verwekt via de spermabank hebben grote moeite hun biologische vader te vinden. Dit komt mede door de slechte administratie; sommige banken hebben in het verleden de registratie van hun zaaddonoren verwaarloosd.

Van onze verslaggeefster Maud Effting
null Beeld

Zo zijn gegevens van bepaalde spermabanken volledig verloren gegaan, waardoor donorpaspoorten met informatie over de donor niet meer kunnen worden verstrekt. Dit stelt de Stichting Donorkind, die zich jarenlang inzette om de herkomst van donorkinderen te achterhalen.

Op hun initiatief is daarom begin deze maand een dna-databank opgericht waarmee spermadonoren en donorkinderen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De bank is opgezet door de Stichting Ambulante Fiom, die hulp biedt aan donorkinderen, in samenwerking met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Met de databank kunnen ook halfbroers en halfzussen worden gevonden.

RTL
Kinderen en spermadonoren kunnen zich er vrijwillig inschrijven. Inmiddels hebben 250 belangstellenden zich gemeld, onder wie veertig spermadonoren. Televisiezender RTL werkt aan een programma over succesvolle matches. Naar schatting lopen er in Nederland zo'n 40 duizend kinderen rond die zijn verwekt met anoniem zaad.

Hoewel spermadonatie tot 2004 anoniem was, gaan steeds meer kinderen op zoek naar hun vader. Tot nu toe slaagde echter maar een handvol zoektochten. Vaak werd gezocht via donorpaspoorten, die in de jaren negentig zijn ingevoerd. Daarin staat summiere informatie over de donor, zoals haarkleur en beroep.

Verhalen
'Wij horen geregeld verhalen van kinderen die geen donorpaspoort meer krijgen', zegt Beryl Dreijer, voorzitter van de Stichting Donorkind. 'Veel kinderen twijfelen ook aan het waarheidsgehalte van die paspoorten. In de loop der jaren hebben we gemerkt dat het bij de spermabanken een administratieve chaos was', zegt Dreijer. 'Complete administraties zijn vernietigd. '

De Nederlands-Belgische Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie erkent dat in het verleden de administratie bij sommige banken niet in orde was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden