Chaos bij heropening vertrekhal Zaventem, uren wachttijd

De heropening van de vertrekhal van het Brusselse vliegveld Zaventem is zondag problematisch verlopen. Veel mensen misten ook maandag nog hun vlucht doordat de wachtrij voor de veiligheidscontrole was opgelopen tot meer dan twee uur.

Redactie
Reizigers in de rij voor de vertrekhal op vluchthaven Zaventem. Beeld anp
Reizigers in de rij voor de vertrekhal op vluchthaven Zaventem.Beeld anp

Vertrekkende passagiers wordt aangeraden om minimaal vier uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn en voor vertrek van huis alvast na te gaan in welke vertrekhal ze moeten zijn. Ook kunnen reizigers het beste online inchecken. De luchthaven kan nu op 80 procent van de capaciteit draaien, maar passagiers en bagage worden nog altijd buiten gescreend.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines noemt de lange wachtrijen 'vanuit commercieel oogpunt niet houdbaar.' De branchevereniging van reisbureaus BTO noemt de veiligheidsmaatregelen 'contraproductief.' Volgens BTO zullen nog meer zakenreizigers voor andere luchthavens kiezen als de inchecktijd niet teruggaat naar twee uur.

Onder meer de reisbureaus vragen de regering het veiligheidsplan opnieuw te beoordelen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon overlegt maandagmiddag met de politievakbonden over de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven. Dat overleg zou eigenlijk dinsdag plaatsvinden.
Het is de bedoeling nog voor de zomervakantie alle passagiers weer in de vertrekhal te ontvangen.

Optimaliseren

Een woordvoerder van de luchthaven zegt tegenover De Morgen te verwachten dat de situatie de komende dagen zal verbeteren. 'De eerste dag van grote operationele wijzigingen is altijd moeilijker. We zullen de operaties evalueren en optimaliseren.'

De vertrekhal van de Brusselse luchthaven raakte zwaar beschadigd door de terroristische aanslag van 22 maart. Nu, ruim zes weken later, is een deel van de hal weer opengegaan voor het publiek. Zondag werden 111 incheckbalies in bedrijf genomen. De 36 balies die na de aanslag waren ingericht in tijdelijke constructies blijven voorlopig ook open. Op dit moment kan de luchthaven ongeveer 80 procent verwerken van de capaciteit van voor de aanslag. Aan het begin van de zomeruittocht moet dat weer honderd procent zijn.

Ook binnen de vertrekhal staan wachtrijen. Beeld belga
Ook binnen de vertrekhal staan wachtrijen.Beeld belga

Lees ook

Vanuit Berlijn vlieg je al voor 5 euro naar Brussel, maar toeristen mijden de stad sinds de aanslagen. Toch is er hoop dat de angst uiteindelijk wegebt. Zoals in Parijs, waar de zaken weer iets beter gaan. (+)

Lange wachtrijen voor de veiligheidscontroles buiten de vertrekhal van Zaventem. Beeld belga
Lange wachtrijen voor de veiligheidscontroles buiten de vertrekhal van Zaventem.Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden