Chaos bij Amsterdamse Vrije Scholen

Leraren op twee Vrije Scholen in Amsterdam voelen zich bedreigd. De schoolvereniging neemt de taken van de directies over.

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Bedreiging, intriges en belabberd onderwijs hebben een complete chaos aangericht bij twee Vrije Scholen in Amsterdam: de Geert Groote 1 en de Geert Groote 2.

Sinds zondag zitten de scholen op antroposofische grondslag zonder algemeen directeur. Daarnaast vertrekt op 1 april een van de twee vestigingsdirecteuren. Woensdagavond laat is na overleg met gemeente en onderwijsinspectie besloten dat de Vereniging van Vrije Scholen vooralsnog de taken van de directie waarneemt.

Inmiddels eist de onderwijsinspectie dat het onderwijs snel verbetert. Zo niet, dan dreigt sluiting van de locatie Geert Groote 2, die wordt bezocht door 150 leerlingen.

Volgens Rob Geurtsen, tot zondagavond algemeen directeur, zijn veel leerkrachten ziek geworden omdat ze door ouders werden bedreigd. ‘Sommige leerkrachten stonden huilend in de klas. Zij durfden niet alleen op school te blijven.’

Het probleem zit volgens Geurtsen bij twintig ouders die alle veranderingen afwijzen. Die veranderingen waren nodig, omdat de Geert Groote 2 sinds mei 2007 bij de inspectie als zeer zwak bekendstaat.

De onderwijsinspectie schreef dat de kwaliteitszorg, het leerstofaanbod, de tijd die aan vakken wordt besteed, de uitleg door de leerkrachten, het veiligheidsbeleid, de begeleiding en de zorg ver onder de maat bleven. Zwakke leerlingen kregen te weinig aandacht en snelle leerlingen te weinig uitdaging.

Dergelijke rapporten komen zelfs op slechte scholen in beroerde wijken nauwelijks voor. Maar de Geert Groote 2 is gehuisvest in een prachtig gebouw in Amsterdam-Zuid en wordt vrijwel uitsluitend bezocht door kinderen van hogeropgeleide autochtone ouders.

Volgens een leerkracht gaat het om ‘antroposofische fundamentalisten’. Ze heeft gehoord dat sommige ouders hun kinderen de mond met zeep laten spoelen als ze iets verkeerd hebben gezegd. ‘Sommige ouders vinden de computer taboe. Een moeder zei tegen mij dat we te cognitief bezig zijn. Dat merkte ze doordat haar kind veel te jong van tanden wisselde.’

Een jaar geleden dreigde de Geert Groote 2 al dicht te moeten, maar hij kreeg nog één kans. Met hulp van de gemeente werd een herstelplan opgesteld. Dat leek te lukken. In december toonde de onderwijsinspectie zich redelijk tevreden. Maar onder druk van de ouders heeft de vestigingsdirecteur die de veranderingen in gang zette, per 1 april ontslag genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden