Chalabi overleeft aanslag

De Iraakse politicus Ahmed Chalabi is woensdag ongedeerd gebleven bij een poging hem te vermoorden. Bij de aanslag in de plaats Latifiya raakten twee van zijn lijfwachten gewond....

ANP

Chalabi vertelde dat zijn konvooi op de terugweg uit Najaf, waar hij een onderhoud had met de shi'itische leider grootayatollah al-Sistani, onder vuur werd genomen door de inzittenden van een auto die de achtervolging had ingezet.

Chalabi, voorzitter van de groepering partij Iraaks Nationaal Congres (INC), was in de periode voor de Amerikaanse invasie in Irak een van de leidende figuren van de oppositie in ballingschap. Hij genoot als informant en lobbyist de (financiële) steun van het Amerikaanse ministerie van Defensie en vice-president Dick Cheney.

Na de invasie benoemde de Amerikaanse bewindvoerder Chalabi tot hoofd van een commissie die de Iraakse strijdkrachten en de ambtenarij moest zuiveren van leden van de Baathpartij van de verdreven dictator Saddam Hussein. Chalabi is inmiddels bij de regering in Washington uit de gratie omdat die hem er van verdenkt vertrouwelijke informatie aan Iran te hebben doorgegeven.

Jordanië heeft besloten zwaar geschut in te zetten in de rechtszaak die Chalabi in de Verenigde Staten tegen dat land heeft aangespannen. Met die rechtszaak hoopt de shi'iet zich te ontdoen van een uit 1992 daterende veroordeling tot 22 jaar celstraf wegens fraude en verduistering van honderden miljoenen dollars tijdens het faillissement van de door hem opgerichte Petra Bank. Chalabi stelt dat die veroordeling het gevolg is van samenzwering tussen het toenmalige Iraakse regime en de Jordaanse regering. Jordanië zou hem hebben veroordeeld wegens zijn verzet tegen het bewind van Saddam en uit vrees dat hij uit de school zou klappen over illegale Jordaanse wapenleveranties aan Irak.

Jordanië noemt de door Chalabi aangespannen rechtszaak 'politiek geïnspireerd' omdat de aankondiging daarvan samenviel met Chalabi's terugkeer naar Bagdad, waar een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd wegens valsemunterij. Hij zou kort voor de vervanging van het oude Iraakse geld door nieuwe biljetten grote hoeveelheden 'Saddam-geld' hebben laten drukken om dat in te wisselen voor de nieuwe Iraakse dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden