Cézanne en de carpool

Voor de beschermde Cézanne was er geen vijftien miljoen gulden. Wel voor een gedoemde poging tot verdrievoudiging van het aantal carpoolers (tot 135 duizend)....

EWOUD LIETAERT PEERBOLTE

De oude carpool-regeling bevoordeelde de eigenaar van de auto. Voor zijn woon-werkverkeer kreeg hij zestig cent per kilometer belastingvrij, heel wat meer dan het krap bemeten reiskostenforfait. De meerijders kregen niets: geen reiskostenaftrek, geen belastingvrije vergoedingen van de werkgever. Invalbeurten tijdens ziekte en vakantie van de vaste rijder moesten ze zelf regelen.

Vanaf dit jaar gelden de reiskostenaftrek en de belastingvrije forfaitvergoedingen van de werkgever voor vaste rijder én meerijders. De vaste rijder moet zelf van zijn meerijders de ritbijdragen incasseren. Bovendien mag de werkgever alle carpoolers belastingvrij vijfhonderd tot duizend gulden per jaar extra uitkeren. Deze vergoedingen lopen ook door bij ziekte en vakantie. Calculerende meerijders zullen alleen de werkelijk gemaakte ritten willen betalen. Gevolg: gezeur over de afrekening.

Voor de werkgevers is de nieuwe regeling ronduit onmogelijk. De vergoedingen voor de carpoolers zijn alleen belastingvrij bij carpooling gedurende tenminste 120 dagen per jaar. Dat moet de werkgever bijhouden. Als een carpooler deze grens onverwachts niet haalt - hij krijgt een andere baan - , moet de werkgever achteraf over de vergoeding loonbelasting afdragen.

In bedrijfstakken als de bouw is samenrijden een gewoonte. De verrekening tussen meerijders en vaste rijder zal hier door de werkgever moeten worden gedaan. Dat is een behoorlijke verzwaring van de administratieve lasten.

Al met al aanleiding voor het D66-Kamerlid Van Walsem om aan Vermeend te vragen de oude regeling te laten voortbestaan, tenminste als keuzemogelijkheid naast de nieuwe regeling. De nieuwe regeling vindt hij contraproductief, en onnodig lastenverzwarend. Vermeend moet vóór 12 februari antwoorden.

Zou de aanschaf van die Cézanne misschien toch een beter idee zijn?

Ewoud Lietaert Peerbolte

De auteur is fiscaal jurist en uitgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden