NieuwsCeta-verdrag

Ceta-verdrag in windsels en op krukken naar de Eerste Kamer

Het Ceta-handelsverdrag tussen de EU en Canada is dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen, maar wacht een zeer onzeker lot in de Eerste Kamer. Behalve de vier regeringsfracties stemde alleen de eenmansfractie Van Haga voor het verdrag, waarmee de meerderheid bleef steken op 72 van de 141 aanwezige Kamerleden.

Raoul du Pré
De ministers Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) en Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada (CETA).  Beeld ANP - Bart Maat
De ministers Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) en Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada (CETA).Beeld ANP - Bart Maat

In de Eerste Kamer hebben de voorstemmende fracties samen slechts 32 van de 75 zetels. Aangezien Eerste Kamerleden een kabinet in de praktijk nooit aan een meerderheid helpen als hun partijgenoten in de Tweede Kamer tegenstemden, ziet het er nu somber uit voor het verdrag.

Het kabinet had de afgelopen dagen de hoop dat in elk geval de Tweede Kamerfractie van 50Plus overtuigd kon worden om voor te stemmen. Partijleider Henk Krol liet dinsdag weten dat het een ‘heel moeilijke beslissing’ was, maar dat hij zich uiteindelijk wilde houden aan het verkiezingsprogramma. Daarin sprak de partij zich in 2017 uit tegen het verdrag.

In de coalitie is de hoop voor de Eerste Kamer nu gevestigd op de afsplitsers van Forum voor Democratie en op de Onafhankelijke Senaatsfractie. Zij hebben samen drie zetels in de Eerste Kamer. De andere drie moeten dan komen van senatoren van de PvdA of GroenLinks die tegen de partijlijn in stemmen. Verdeeldheid in de PvdA ligt het meest voor de hand, aangezien de leiding van die partij lange tijd juist groot voorstander was van het verdrag. Toenmalig PvdA-minister Lilianne Ploumen verdedigde het in de vorige kabinetsperiode in de Tweede Kamer en toonde zich er zeer tevreden over. De omslag kwam toen de PvdA in de oppositiebankjes belandde.

Het handelsverdrag is bedoeld om de handel tussen Canada en de EU makkelijker te maken, onder meer door het afschaffen van importheffingen. Het verdrag stuit buiten de coalitie op een bonte politieke oppositie. Bij de SGP overheersen de zorgen over toenemende concurrentie voor Nederlandse veehouders door Canadese boeren, bij linkse partijen zijn er vooral bezwaren tegen de minder strenge Canadese milieu- en dierenwelzijnsregels en tegen de veronderstelde toenemende macht van multinationale bedrijven. PVV en Forum voor Democratie zijn tegen omdat zij vinden dat Nederland met zo’n supranationaal verdrag te veel soevereiniteit uit handen geeft. Minister Kaag (Buitenlandse Handel) snapt weinig van al die kritiek. Zij wijst er onvermoeibaar op dat het verdrag al sinds september 2017 van kracht is en dat Nederland er vooral van heeft geprofiteerd.

Wordt Nederland spelbreker bij de ‘nieuwe gouden standaard’ voor handelsverdragen?
Met de stemming in de Eerste Kamer nog op komst, hangt het Ceta-verdrag aan een zijden draad. Schiet Nederland het verdrag af, dan is het buiten werking gesteld voor de hele EU. Wat is de oorsprong van de felle tegenstand tegen Ceta?

Europa worstelt met eenheid in tijden van nationalisme
Een handelsland dat Ceta in de weg staat? Dat is een ‘dolgedraaide wereld’, vindt de Financial Times. Laat Nederland een kans lopen om de op regels geënte internationale orde te bevorderen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden