NieuwsCoronacrisis

Certificaathouders woedend op Rabobank vanwege opschorting dividend

Vele duizenden houders van certificaten van de Rabobank zijn woedend op de bank. Zij krijgen drie kwartalen geen vaste uitkering – ‘de rente’ op hun stukken – die velen hebben gekocht als appeltje voor de dorst of als aanvulling op hun pensioen.

Peter de Waard
Het hoofdkantoor van de Rabobank.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het hoofdkantoor van de Rabobank.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

2.500 certificaathouders hebben zich zich via financieel platform IEX in een claimstichting verenigd om die vergoeding alsnog af te dwingen. De Rabobank besloot het dividend op te schorten na een oproep daartoe van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens IEX geldt dat alleen voor dividenduitkeringen waarover in een aandeelhoudersvergadering moet worden beslist. Dat is hier niet van toepassing.

De certificaten bieden een vaste vergoeding van 6,5 procent. In totaal staan 300 miljoen certificaten van 25 euro per stuk uit. Dat bedrag wordt vier keer per jaar in deeltjes uitgekeerd. Het besluit werd genomen op dezelfde dag dat een van die uitkeringen zou plaatsvinden. Hierdoor houdt de Rabobank 363 miljoen euro in eigen zak. De certificaathouders vinden dat ten onrechte, omdat zij op deze rente rekenen. Zij zien de certificaten niet als risicodragende aandelen, maar als obligaties met een vaste vergoeding. Zij wijzen erop dat de Rabobank altijd heeft gezegd de rente ‘consistent’ uit te keren.

Onverantwoord

De beleggersvereniging VEB vindt de handelswijze van de Rabobank onverantwoord. ‘Er is onvoldoende rekening gehouden met de verwachting die leefde onder de certificaathouders. De certificaten mogen dan achtergesteld zijn (bij faillissement of een bail-in gaat de inleg naar nul); ze vallen feitelijk in de categorie vreemd vermogen en zijn vergelijkbaar met een achtergestelde obligatie’, aldus de VEB in een brief aan de Rabobank. Ook wordt het de bank kwalijk genomen dat het besluit totaal onverwacht kwam. De VEB wil minimaal een schadeloosstelling voor beleggers die deze certificaten vlak voor de uitkering van de rente hebben gekocht.

Reden is onder meer dat de koers van de certificaten op de beurs met 30 procent is gedaald. Statutair heeft de bank het recht de rentebetalingen te annuleren. Maar de VEB vermoedt dat de Rabo de crisis heeft aangegrepen om te verdoezelen dat de bank er niet in slaagt haar kosten structureel te verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden