NieuwsAir France-KLM

CEO Airfrance-KLM wil weer staatssteun: ‘3, 5 of 7 miljard, het is te vroeg om dat te zeggen’

Air France-KLM kreeg al 10,4 miljard euro staatssteun, maar daarmee gaat het bedrijf het niet redden. Volgens bestuursvoorzitter Ben Smith van de Frans-Nederlandse combinatie zal dat genoeg zijn voor twaalf maanden. Daarna moet er weer geld bij. ‘We zijn al in gesprek met onze aandeelhouders over de manier waarop we daarna onze financiële situatie kunnen verbeteren.’

Gerard Reijn
KLM kreeg eerder al staatssteun, maar daarmee gaat het bedrijf het niet redden.  Beeld Arie Kievit
KLM kreeg eerder al staatssteun, maar daarmee gaat het bedrijf het niet redden.Beeld Arie Kievit

Smith zei dat tegen het Franse blad L’Opinion. Het gaat weer om miljarden, zei Smith. ‘ 1-, 3-, 5 miljard euro? Het is nog te vroeg om het bedrag van zo’n eventuele herkapitalisatie te becijferen. Die vraag moeten we beantwoorden voor de volgende aandeelhoudersvergadering.’

Met het woord ‘herkapitalisatie’ maakt Smith duidelijk dat het dit keer om ander geld zal moeten gaan dan bij de steunoperatie van dit voorjaar. Toen ging het nog om leningen. De Franse staat steunde Air France met 7 miljard euro in leningen en garanties; de Nederlandse staat deed dat met 3,4 miljard euro voor KLM. De twee landen werden het toen niet eens om samen een steunoperatie op te zetten voor de hele groep, Air France-KLM.

Maar Smith wil niet opnieuw leningen of garanties. Hij wil het eigen vermogen van het bedrijf versterken. De term herkapitalisatie wijst erop dat hij schulden van het bedrijf wil omzetten in aandelen. Voor de aandeelhouders is dat niet fijn. Meer aandelen betekent dat de winst, als die ooit komt, over meer aandelen verdeeld moet worden. De koers van het aandeel daalde sinds de publicatie in L’Opinion dan ook met 11 procent.

De nieuwe roep om staatssteun kan moeilijkheden uitlokken. De verhouding tussen Nederland en Frankrijk is, als het om hun beider luchtvaartmaatschappij gaat, niet best. Beide landen zijn vooral bezig hun ‘eigen’ maatschappij te beschermen tegen de andere. Het werd er niet beter op toen minister Hoekstra van Financiën in februari vorig jaar bekendmaakte dat hij in het geheim 14 procent van de aandelen Air France-KLM had gekocht. Dat kostte hem 744 miljoen euro. Op de beurs is zijn pakketje nu nog maar eenderde daarvan waard. Hoekstra wilde met die operatie meer invloed krijgen in het bestuur van de luchtvaartmaatschappij.

Air France-KLM werd hard getroffen door het coronavirus en de lockdown die daarvan het gevolg was. Nu nog vliegt de maatschappij op 40 procent van vorig jaar, zei Smith. Inmiddels is een groot aantal banen gesneuveld. Bij KLM ging het om 5.000 van de 33 duizend banen, bij Air France om 7.500 banen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden