Centrum Wenen verrijkt met museumkwartier

Wenen krijgt op het jaarbeursterrein in het centrum van de stad een nieuw museumkwartier. Na jarenlange politieke strijd is daartoe besloten....

DPA

DPA

WENEN

In de Weense binnenstad moeten twee musea voor moderne kunst, een kunst- en evenementenhal en een als leestoren omschreven futuristisch gebouw komen. De kern van het complex zal het Leopold Museum worden. Daarin wordt de beroemde privé-verzameling van de Oostenrijker Rudolf Leopold gehuisvest.

De staat heeft die collectie gekocht voor 2,2 miljard schilling (350 miljoen gulden), hoewel deskundigen de waarde van de verzameling op 6,5 tot 8 miljard schilling (1 à 1,2 miljard gulden) schatten. Als tegenprestatie bouwt de staat het museum (kosten: ruim 200 miljoen gulden).

Verzamelaar Leopold wordt artistiek directeur van het naar hem genoemde museum dat eind 1997 klaar moet zijn. Zijn collectie omvat meer dan 5000 werken, waaronder de belangrijkste werken van Oostenrijkse expressionisten, Franse impressionisten en kunst uit Afrika, Azië en Oceanië.

De Oostenrijkse hoofdstad wil zich overigens nog meer in de Europese museumwereld profileren. Met het Guggenheim-museum lopen onderhandelingen over de vestiging van een dependance in Wenen. Onlangs is hiervoor een intentieverklaring ondertekend. Thans wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden