'Centrum voor oude en nieuwe media' komt in Amsterdamse Waag

In de historische Waag op de Amsterdamse Nieuwmarkt komt een 'centrum voor oude en nieuwe media'. Wat dat inhoudt is niet in een paar woorden te zeggen, maar de gemeente - die heeft moeten kiezen uit een groot aantal belangstellenden voor de huur van het gerestaureerde gebouw - heeft er...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media, die is voortgekomen uit de theaters Paradiso en De Balie, wil in de Waag 'alle ontwikkelingen op informatie-gebied bij elkaar brengen'. Een breed publiek moet er toegang toe krijgen, maar er moet - met allerlei media-vormen als katalysator - bovendien een trefpunt ontstaan voor cultuur, politiek, bedrijfsleven, onderwijs en kunst.

'Het wordt zeker geen high tech tempel', zegt C. Nevejan, 'hoewel zoiets als de Digitale Stad er natuurlijk goed in zal passen. En er komt ook een computer-werkplaats, waar scholen met de apparatuur kunnen stoeien. Bovendien willen we techniek en inhoud bij elkaar brengen. Bedrijven die nieuwe media-instrumentarium ontwikkelen hebben vaak veel technische mogelijkheden, maar ze zoeken ''inhoud'' om daarmee iets te doen. In de Waag willen we aanbieders van ''inhoud'', zoals universiteiten en culturele instellingen, met ''de techniek'' in contact brengen.'

De gemeente heeft voor 'Oude en Nieuwe Media' als huurder van de Waag gekozen omdat de maatschappij een stevige financiële basis heeft en omdat haar activiteiten 'passen in het streven van Amsterdam zich te profileren als media-stad'.

Op de begane grond de Waag zal een horeca-gedeelte komen: een café-restaurant in Bruegheliaanse stijl.

De restauratie van het gebouw is nog niet helemaal afgerond; die vraagt nog enkele maanden werk. Geschat wordt daarom, dat het 'centrum voor oude en nieuwe media' tegen het einde van dit jaar kan worden geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden