Centrum van COA mogelijk in Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn is kandidaat voor de vestiging van een vertrekcentrum van waaruit ex-asielzoekers moeten terugkeren naar hun land van herkomst....

Van onze verslaggever Toine Heijmans

Justitie is op zoek naar twee of drie locaties voor vertrekcentra om het nieuwe uitzetbeleid van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken vorm te geven. Zij wil in drie jaar tijd circa 26 duizend uitgeprocedeerden over de grens zetten. Maar de gemeenten die het ministerie daarvoor op het oog had - Dongeradeel, Eindhoven, Hilversum en Laren - hebben de komst van een zo'n centrum deels op principiële gronden geweigerd.

Betrouwbare bronnen melden dat ook het Groningse Vlagtwedde op de lijst staat van mogelijke locaties. De gemeente heeft daartoe nog geen verzoek gehad, zegt een woordvoerster echter.

Een vestiging in Alphen aan den Rijn is interessant, omdat Justitie eigenaar is van een braakliggend stuk grond naast de gevangenis. Daar was tot juli vorig jaar een asielzoekerscentrum gevestigd. Op het terrein moet in de toekomst een jeugdgevangenis komen, maar tijdelijk is er eventueel ruimte voor een vertrekcentrum.

Daarnaast heeft de gemeenteraad twee jaar geleden vastgesteld het uitzettingsbeleid van de regering strikt te zullen uitvoeren, een lijn die onlangs is herbevestigd. Veel gemeenten weigeren mee te werken aan uitzettingen, of vangen uitgeprocedeerde asielzoekers op, omdat ze vinden dat het beleid van Verdonk tekortschiet.

Daar staat tegenover, zegt de woordvoerster, dat een vertrekcentrum niet spoedig kan worden geopend. Eerst moet er een zogeheten tijdelijke vrijstelling komen voor het terrein, een bestuurlijke procedure die tijd vergt. Daartegen kan ook bezwaar worden aangetekend . Verdonk wil vóór juli al een eerste centrum openen.

De gemeentewoordvoerster benadrukt dat er 'nog geen concreet verzoek' van het COA is voor de komst van een vertrekcentrum. 'Wij hebben ze alleen geïnformeerd over de bestuurlijke procedure die nodig is, en over de houding van de gemeente ten opzichte van uitzettingen.' En: 'We zeggen absoluut nog geen ja.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden