Centrum Italië sluit zich aan bij Berlusconi

Na maanden zigzaggen heeft Rocco Buttiglione, de leider van de in het centrum gesitueerde Italiaanse Volkspartij (PPI), kleur bekend. Woensdagavond heeft hij gekozen voor een bondgenootschap met de rechtse leiders Berlusconi en Bossi in de regionale verkiezingen van 23 april....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Berlusconi vindt het akkoord, gesloten na een dag overleg in zijn huis in Rome, 'goed nieuws voor Italië'. Het zal, meent hij, worden voortgezet in de parlementsverkiezingen, die hij nu snel ziet naderen.

Dit 'goede nieuws' komt na het 'slechte nieuws' dat de populariteit van Berlusconi volgens de laatste peiling scherp is gedaald. Italiës populairste leider is de ex-neofascist Gianfranco Fini.

De linkervleugel van de voormalig christen-democratische PPI is furieus. Volgens leiders van deze meerderheidsstroming heeft Buttiglione zich met zijn 'staatsgreep-methode' buiten de partij geplaatst.

'Onze partijleider', zei de pasionaria Rosy Bindi, 'wil niet de splitsing van de PPI, hij wil haar vernietiging.' De linkervleugel steunt de centrum-linkse kandidaat Romano Prodi.

Buttiglione zal aftreden als de partijraad zaterdag zijn keus afwijst. Zijn toenadering tot Berlusconi - die hij samen met Liga-leider Bossi ten val heeft gebracht - is steeds afgestuit op het verzet van zijn linkervleugel en op het extremistische optreden van Berlusconi zelf.

Na Berlusconi's oorlogsverklaring aan het 'communistische' zakenkabinet-Dini kon Buttiglione niet meer volhouden dat de de ex-premier een man van het centrum is. Zijn plan om wel met Berlusconi in zee te gaan maar niet met diens hechte bondgenoot Fini, bleek doodgeboren.

Buttiglione moet niets hebben van Prodi omdat hij vreest een satelliet te worden van de linkse leider D'Alema. Hij dreigt nu een satelliet te worden van Berlusconi en Fini. Op 23 april moet de PPI samen met Forza Italia uitkomen in de strijd om 80 procent van de zetels waarvoor het systeem geldt van evenredige vertegenwoordiging, en samen met Fini's Nationale Alliantie in de verkiezingen voor de rest van de zetels volgens het meerderheidsstelsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.