Centrale vergrendeling kan levens sparen

Centrale vergrendeling in cellencomplexen is een voortdurend discussiepunt en woensdagnacht akelig actueel geworden bij de fatale brand in Schiphol-Oost, waar alle celdeuren afzonderlijk moesten worden geopend en de bevrijding voor zeker elf vreemdelingen te laat kwam....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Theo Max van het Brand Preventie Centrum, heeft uit hoofde van zijn functie die discussies een paar keer van dichtbij meegemaakt. Hij kent de argumenten van buiten. Justitie wil niet aan centrale vergrendeling omdat alle deuren in geval van kortsluiting kunnen openspringen met alle nadelen van dien. De brandweer stelt daar tegenover dat centrale vergrendeling (in dit geval: centrale opening) levensreddend kan zijn bij calamiteiten. ‘En dan is het maar net de vraag of de plaatselijke brandweer een beetje stevig in de schoenen staat’, aldus de directeur van het adviescentrum.

De brandveiligheid van het complex, waarin illegale vreemdelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers tot vannacht werden opgevangen, was al voor de opening in 2002 in het geding. Het Nibra (instituut voor brandweerzaken) verrichtte in 2002 een onderzoek waaruit bleek dat het gebouw niet aan de veiligheidseisen voldeed. Het gebruikte materiaal was onvoldoende brandwerend. Een week voor de opening brak al brand uit in het complex en een jaar geleden was het ook raak.

Het Nibra beval drie jaar geleden niet alleen aan de cellen voldoende brandwerend te maken, maar ook moest de automatische brandmelding worden verfijnd. Volgens een woordvoerder was dat laatste nodig, omdat de deuren handmatig moesten worden geopend. Het instituut rekent het niet tot zijn taak te controleren of zijn aanbevelingen worden nagevolgd.

Volgens de brandweer in Haarlemmermeer is dat wel gebeurd. Plaatsvervangend commandant Wevers zei gistermiddag dat aan alle eisen van de Nibra was voldaan. ‘De laatste controle is in september van dit jaar uitgevoerd en toen was alles in orde.’ Volgens VluchtelingenWerk Nederland was dat niet zo. ‘De deuren waren in elk geval niet brandwerend.’ VluchtelingenWerk heeft ook herhaaldelijk aangedrongen op centrale vergrendeling omdat het complex niet is bedoeld voor zware criminelen. ‘Maar de boot werd steeds afgehouden.’

Het cellencomplex op Schiphol is in korte tijd uit de grond gestampt, bedoeld om het toen actuele probleem van bolletjesslikkers het hoofd te bieden. Het bestaat uit prefab units en het ontwerp van IAA Architecten uit Almelo ging bijna gelijk op met de bouw. De oppervlakte bedraagt ruim zesduizend vierkante meter. Het hoofdgebouw bestaat uit twee vleugels, verbonden door een gang. Daarachter liggen acht kleine vleugels, alfabetisch gerangschikt. Vier van die kleine vleugels tellen elk 24 cellen.

Zo lang de toedracht van het ongeluk nog niet is vastgesteld, wil justitie geen antwoord geven op de vraag hoe het regime van detentie zich verhield tot de eisen van brandveiligheid. Ook de Vereniging voor Gevangenisdirecteuren weigert elk commentaar. Bestuurslid Van Hoorn wil alleen kwijt dat de brandveiligheid in justitiële inrichtingen hoog in het vaandel staat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder leiding van Pieter van Vollenhoven, zal een onderzoek instellen naar de brand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden