Centrale inkoop griepvaccin kost apothekers geld

De apothekers derven dit jaar achttien miljoen gulden aan inkomsten. Huisartsen bestellen het vaccin voor de griepinjecties niet langer bij hen, maar gaan het centraal inkopen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Minister Borst heeft de Tweede Kamer deze week ingelicht over het nieuwe inkoopsysteem. Voortaan zullen de huisartsen het vaccin voor de jaarlijkse griepvaccinatie rechtstreeks kunnen bestellen bij de commerciële afdeling van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM). Het RIVM koopt het middel rechtstreeks van de fabrikant.

Tot dusver kostte de griepvaccinatie 61 miljoen gulden per jaar. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) drong er al langer op aan de dure tussenschakel van de apotheek te omzeilen. Een van de motieven daarvoor was dat het de huisartsen niet lekker zat dat de apothekers het tientje per recept wel erg 'gemakkelijk' verdienden. Zelf hebben zij veel werk aan het benaderen en injecteren van de risicopatiënten in hun praktijk.

Minister Borst heeft nu, tot woede van de apothekers, besloten de griepprik niet langer door hen te laten leveren. Daardoor kost de griepprik voortaan 46 miljoen per jaar in plaats van 61 miljoen, was al eerder berekend. Maar volgens de KNMP bedraagt de achteruitgang in inkomen geen 15, maar 18 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden