Nieuws

Centrale banklening van 50 miljard euro moet Credit Suisse overeind houden

Credit Suisse gaat maximaal 50 miljard Zwitserse frank (50,6 miljard euro) lenen van de Zwitserse centrale bank. Credit Suisse donderdag verklaart dat het geld nodig is om de bank te versterken terwijl ze zich omvormt tot een simpelere en klantgerichtere organisatie.

Redactie
Het gebouw van Credit Suisse in Genève. Beeld AFP
Het gebouw van Credit Suisse in Genève.Beeld AFP

Credit Suisse kondigde ook aan voor ongeveer 3 miljard frank obligaties terug te kopen die de bank eerder had uitgegeven. Dat helpt het concern onder meer de uitgaven aan rentes te ‘optimaliseren’. De opkoop is op dit moment gunstig omdat die schuldpapieren door alle onrust rond de bank goedkoper zijn geworden.

Credit Suisse staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen uit zorg over de toekomst van de bank. Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer te willen investeren in Credit Suisse. Die uitspraak zorgde voor grote onrust in de bankensector en Credit Suisse verloor ongeveer eenvijfde van zijn beurswaarde.

Goed ingedekt

In de aankondiging van de miljardenlening benadrukte Credit Suisse nogmaals aan de strenge eisen te voldoen die worden gesteld aan internationale systeembanken, die zo belangrijk zijn voor het financiële stelsel dat ze niet mogen omvallen. Zo is de graadmeter die aangeeft hoe goed een bank de uitstroom van geld aankan in een periode van onrust, verbeterd. Ook zegt Credit Suisse zich goed ingedekt te hebben tegen de risico’s van rentestijgingen, een verwijzing naar de problemen die leidden tot de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten.

De Zwitserse centrale bank beloofde woensdag Credit Suisse te zullen steunen. De geplaagde bank is de op een na grootste kredietverstrekker van Zwitserland.

Herstel voor ING en ABN Amro

ING en ABN AMRO zijn donderdag, net als andere Europese banken, flink gestegen op de beurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse. De geplaagde Zwitserse bank, die woensdag bijna een kwart van zijn beurswaarde zag verdampen, toonde ook herstel. De belofte van de Zwitserse centrale bank om Credit Suisse te steunen zorgde voor opluchting bij beleggers.

Het aandeel van ING steeg met 3,4 procent. Ook verzekeraars Aegon en NN Group veerden op en lieten plussen zien van 2,6 procent. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de opening 1,2 procent hoger op 725,74 punten. Een dag eerder kelderde de hoofdindex nog 2,9 procent. De MidKap steeg 1,8 procent tot 947,83 punten, mede dankzij een koerswinst van 2,9 procent van ABN AMRO.

Reactie ECB

Beleggers kijken nu in spanning uit naar de reactie van de Europese Centrale Bank (ECB) op de recente onrust in de bankensector. De ECB komt later op de dag met het rentebesluit. Algemeen werd verwacht dat de centrale bank de rente in de eurozone opnieuw met een half procentpunt zou gaan verhogen om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Door de onrust in de bankensector zal de ECB mogelijk besluiten tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden